VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ex-deputata Ecaterina Mardarovici: Aceste proteste trebuie supravegheate foarte serios, deoarece în spatele lor stau interesele Rusiei / VIDEO

Vocea Basarabiei: Discutăm cu dna Ecaterina Mardarovici. Dumneaei a fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova, este directoarea executivă a Clubului Politic al Femeilor 50/50. Mulțumim mult că ați găsit timp să veniți să punem în discuție mai multe teme de actualitate, pornind de la ceea ce se întâmplă pe scena politică și terminând cu cât de active sunt astăzi femeile ca să se manifeste și ele, pentru că dacă e să comparăm ceea ce a fost atunci când ați acces dvs. în legislativ și ceea ce se întâmplă astăzi, totuși lucrurile se deosebesc, dar despre deosebiri și asemănări o să vorbim în continuare. Ce ne puteți spune despre ceea ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova? Pe de o parte, unii vorbesc că eforturile celor care guvernează sunt mari ca să fie depășite aceste crize care se suprapun – criza energetică, criza economică, criza socială –, iar pe de altă parte, totuși se protestează în stradă și acolo, în inima Chișinăului, se cere demisia celor care au venit la putere – și a guvernului, și a parlamentului, și a președintei. Ce trebuie să înțeleagă cetățeanul Republicii Moldova din această situație destul de precară în care s-a pomenit nu doar Republica Moldova?

Ecaterina Mardarovici: Bine v-am găsit! Mă simt onorată să fiu invitată aici, la Vocea Basarabiei, în mod special la Valentina Ursu, de mult nu ne-am mai întâlnit în cadrul unui interviu. Dacă e să vorbim ce trebuie să înțeleagă cetățeanul, din punctul meu de vedere, cetățeanul Republicii Moldova încă înțelege foarte bine ce se întâmplă, pentru că numărul așa-spus impresionant de protestatari este totuși destul de mic, iar mesajele transmise acolo nu reflectă problemele cu care ei s-ar confrunta, pentru că în afară de agresivitate și „jos/sus Maia Sandu”, care ne-au obișnuit cu acest „sus/jos” politicienii în cadrul diferitelor proteste, nu am văzut niște demersuri foarte serioase cu privire la anumite probleme, pentru că atunci când un bărbat, o femeie de 40 de ani spune: „Vai! Am 3 copii sau 5 copii și nu am cu ce să-i hrănesc…” – Dle, cum nu ai? Trebuie să muncești, pentru că în Republica Moldova astăzi să spui că nu ai un loc de muncă este pur și simplu o minciună, pentru că locuri de muncă sunt în Republica Moldova și cei care vor să muncească pot și au unde să muncească.

Vocea Basarabiei: Dar haideți să facem și o claritate, totuși e vinovat cel care este adus la proteste sau cel care organizează protestele, pentru că în altă ordine de idei dreptul la protest este un drept consfințit?

Ecaterina Mardarovici: Da, și noi trebuie să apreciem faptul că actuala guvernare respectă dreptul acestor oameni de a ieși la protest chiar și în condițiile în care deține informații că aceștia sunt plătiți pentru a participa la proteste. Și eu sunt așa, frântă cumva, pe de o parte, acest drept fundamental de a protesta al oricărui cetățean vreau să fie respectat, pe altă parte, parcă mă gândesc că există un pericol, iar în spatele acestor proteste, în afară de cerințele: „Jos Maia Sandu!”, pentru că n-avem și nu știm cum o să fie iarna, vorba și obiceiul moldoveanului de a plânge că o să cadă boțul de sare de pe cuptor de acolo și bocește, of, în loc să ia boțul de sare, să-l coboare de pe cuptor, el stă și plânge că ar putea să cadă boțul de sare, iată așa se întâmplă și cu aceste proteste, că iarna nu știu cum o să fie. Dar cum o să fie această iarnă? O să fie o iarnă, cred eu, obișnuită, de aceea îngrijorarea mea și parcă aș înclina ca aceste proteste totuși să fie supravegheate foarte serios, deoarece eu presupun, și chiar mai mult decât presupun, că în spatele lor ar sta și interesele Rusiei, care sigur că urmărește destabilizarea situației în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Avem și această analiză venită de peste Ocean, Washington Post a spus că FSB încearcă să răstoarne guvernul din Republica Moldova și că o serie de documente secrete obținute de serviciile de informație ucrainene relevă eforturile de la Kremlin de a manipula în continuare țările din estul Europei în ciuda eșecului campaniei militare din Ucraina. În Republica Moldova, serviciul secret al Rusiei – FSB, continuatorul KGB-ului – îl susține activ pe politicianul Ilan Șor, fugit din țară și supus sancțiunilor Statelor Unite ale Americii, pentru a răsturna puterea de la Chișinău și a readuce țara în sfera de influență a Rusiei, scrie Washington Post, care a consultat mai multe documente secrete. Chiar poate să se ajungă la o deturnare a situației?

Ecaterina Mardarovici: Dacă organele de drept ale Republicii Moldova își vor face datoria cum trebuie, eu sper să nu ajungem până acolo. Auzim în spațiul public foarte des că trebuie interzis Partidul „Șor”, păi, actuala guvernare și noi, cei care suntem pentru democrație, am tot spus în timpul guvernărilor precedente că dreptul la manifestație este un drept, că oamenii trebuie să fie liberi, că interzicerea la ceva trebuie să se bazeze nu pentru că a zis șeful meu Plahotniuc ori Voronin, ori X, ori Y, dar pentru că această interzicere se bazează pe argumente și documente. Nu e suficient să știm că acest partid se finanțează din afară, noi trebuie să avem dovezi, dacă nu facem pași pentru a întreprinde măsuri în ceea ce privește sancționarea, fie a partidelor, fie a persoanelor, în baza legii și în baza dovezilor, atunci noi vom reveni iarăși la anii în care am luptat cu regimuri nedemocrate.

Vocea Basarabiei: Câteva zile tot se fac percheziții la fruntașii Partidului „Șor”, la exponenții Partidului „Șor”, iar din tabăra lor ce spune că asta este o răfuială împotriva adversarilor politici.

Ecaterina Mardarovici: Este o absurditate aici și îmi tot pun întrebarea de când sunt aceste proteste, dle, să spui „jos dictatura!” atunci când tu ești în piață, strigi ce vrei, spui ce vrei, în condițiile în care la Moscova nu ai voie să deschizi gura și să spui „război”, pentru că te închide pe 15 ani ori pe 10 ani, când vedem ce se întâmplă în alte țări, bunăoară, în Belarus și în alte părți, iar în Moldova strigi ce vrei, spui ce vrei, că nimănui nu i s-a reproșat, spre exemplu, agresivitatea și atacurile la persoană, care au loc acum în cadrul acestor proteste. Eu am o experiență în piață, cum zic eu, din ‘86. Cred că au fost puține proteste la care nu am participat, mă refer la protestele pro-democrație, pro-integrare europeană, pro-limbă, alfabet și tot așa dacă ajungem departe, dar nu-mi amintesc niciodată să fi existat un vocabular atât de obscen, manifestanții să fie atât de agresivi la adresa celor împotriva cărora protestează. Este un comportament care a fost tolerat de guvernarea precedentă, de Partidul Democrat din Moldova, ei nu trebuie să se supere, trebuie doar să-și asume, iar oamenii cumsecade din acest partid trebuie, cel puțin că au fost acolo, însă ei au generat și l-au creat pe Șor atunci când protesta și erau evidente momente de încălcare a legislației, cu protestele celea agresive, cu atacuri și cu: o să vă spânzur, o să vin să fac din voi nu știu ce, o să vă pun la perete, acestea sunt declarații care trebuiau curmate. Și, uite, ele acest mesaj l-au adus în piață, ceea ce avem noi azi, dar problema nu e aici, problema este în persoanele care au preluat acest mesaj. Din punctul meu de vedere, aceștia sunt, bineînțeles, manipulați, folosiți, dar ei își strigă necazul, n-au ei treabă ce se întâmplă, ce jos Maia Sandu, ce o să fie dacă o dă jos pe Maia Sandu, asta e un…

Vocea Basarabiei: Dna Mardarovici, dar vorbim despre aceste percheziții și nemulțumirea celor din tabăra lui Ilan Șor, Inspectoratul General de Poliție a vorbit despre ceea ce se întâmplă, Procuratura Anticorupție încearcă să spună de ce sunt reținuți cei care ar fi certați cu legea, dar ei mereu au această replică că e pur și simplu o răfuială politică.

Ecaterina Mardarovici: Dna Ursu, am citit atâtea cărți și am văzut atâtea filme, nu-mi amintesc vreodată vreun criminal prins, cum se zice, în flagrant să recunoască că el a făcut acest lucru, foarte puțini, așa că e firesc ca acești oameni să spună că asta e răfuială, că asta nu-i drept. Procuratura trebuie să continue să-și facă treaba și să demonstreze că-i drept sau nu-i drept. Atunci când te implici să organizezi proteste, orice acțiune, orice activitate trebuie să-ți asumi și riscul că ai putea să fii suspectat de niște acțiuni ilegale. Orice persoană poate fi suspectată, și organele de drept trebuie să demonstreze că este suspiciune ori este adevăr, așa că acești oameni ale căror sedii sunt supuse acum perchezițiilor, da, ei sunt nemulțumiți, însă atunci când s-au apucat de organizat trebuia să-și asume acest risc de suspiciuni, mai ales în condițiile zilei de azi, când trec rachetele peste Republica Moldova, când suntem limitrofi cu un război nedrept și cu multe alte lucruri, organele de drept în Republica Moldova nu numai că trebuie, sunt dublu, triplu obligate să fie mai suspicioase decât ar putea să fie în zilele de pace.

Vocea Basarabiei: Dvs. am spus inițial că ați fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova și dl Șor este ales al poporului, dar de 3 ani el nu e prezent la ședințele legislativului. Credeți că, de la distanță, pentru că este numit deputat fugar, de la distanță el reușește să-și exercite acest mandat de deputat?

Ecaterina Mardarovici: Sigur că nu! Noi trebuie să modificăm probabil că legislația. Nu aș putea să mă pronunț acum, pentru că nu cunosc exact care sunt prevederile legislației în alte țări, cu privire la prezența și neprezența unui ales al poporului în ședințe, dar alesul poporului tot trebuie să se supună unor reguli în cazul în care el este ales. Și eu cred că se pregătesc niște modificări și ele trebuie adoptate și ar trebui să existe o clarificare în astfel de cazuri.

Vocea Basarabiei: Dar cui i-ar conveni destabilizarea situației din Republica Moldova?

Ecaterina Mardarovici: Sinceră să fiu, o destabilizare așa, un pic, alegeri anticipate convine, vorba mea, și în stânga, și în dreapta, și de stânga, și de dreapta, și de centru. Cu regret, partidele conduse de bărbați din Republica Moldova eu cred că suportă cel mai greu o guvernare a unui partid majoritar condus de femei și un guvern condus de femei, sunt complexele lor. Din punctul meu de vedere, ei nu pot nicidecum să depășească acest lucru, pentru că atât de orchestrat critică cu voie și fără voie, și argumentat, și neargumentat, dar sunt sigură că ei văd acest lucru doar până undeva. Pe de altă parte, avem un șir de partide și, bineînțeles, Rusia, care sunt clar interesate în destabilizarea situației în Republica Moldova, mai mult decât atât, în răsturnarea actualei guvernări.

Vocea Basarabiei: Revenim la ceea ce a publicat Washington Post, că FSB-ul rus ar încerca să răstoarne situația politică din Republica Moldova, dar cu ce nu s-ar împăca Rusia că se întâmplă în Republica Moldova?

Ecaterina Mardarovici: Da, e evident. Pentru că Rusiei îi trebuie măcar o țară din CSI, măcar o țară mică ca Republica Moldova, un guvern care să-i laude, un guvern care să prietenească și să spună că „voi nu omorâți oameni, voi nu duceți un război, voi aveți o operațiune specială” și doi – în afară de acest context politic, bineînțeles că Republica Moldova ar putea să fie și o platformă militară. Să nu uităm că în Transnistria în perioada sovietică acolo a fost o platformă militară foarte serioasă, de aceea eu cred că interesele sunt foarte mari pentru Rusia să fie aici, în spatele Ucrainei, în spatele Uniunii Europene, pentru că nu putem vorbi doar de cel al României. E clar lucru că ei își doresc acest lucru, în primul rând, pentru că ar obține, sunt sigură că ar obține plasarea de forțe aici, așa cum NATO a adus forțele sale în România. Un guvern pro-rus foarte simplu ar aduce aici forțe militare, măcar și prin Africa, dar ar aduce aici 2.000, 7.000 de militari, nu pot să spun exact…

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.