Moldova, parte la un megaproiect regional de 13 miliarde de euro

17 Ianuarie 2019 10:11 843 0 Ultima modificare 17 Ianuarie 2019 10:13

În încercarea de a spori conectivitatea și creșterea economică în țările Parteneriatului Estic, Comisia Europeană și Banca Mondială au elaborat un Plan de acțiune privind investițiile în rețelele transeuropene de transport (TEN-T) care identifică proiectele prioritare din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Potrivit datelor Comisiei Europene (CE), implementarea acestor proiecte până în anul 2030, va costa aproximativ 13 miliarde de euro şi prevede construirea a 4.800 de kilometri de drumuri rutiere şi căi ferate, şase porturi şi 11 centre logistice, precum şi aeroporturi şi puncte de trecere a frontierei, transmite mold-street.com.

Moldova are 17 proiecte de 917 milioane euro

Proiectele incluse în planul de investiții au fost identificate împreună cu țările Parteneriatului estic și cu asistența instituțiilor financiare internaționale. Investițiile prioritare includ atât proiectele pe termen scurt care urmează să fie finalizate până în 2020, cât și proiectele pe termen lung care vizează îmbunătățirea legăturilor de transport pe TEN-T până în 2030.

Cele mai mari investiţii sunt planficate în Ucraina - circa 4,45 miliarde de euro şi în Georgia - 3,4 miliarde de euro.

În Republica Moldova ar urma să fie realizate 17 proiecte în valoare totală de 917 milioane de euro, din care cele mai multe - 12 în domeniul drumurilor cu o valoare estimată la 787 milioane euro.

În plus ar urma să fie create trei centre logistice, în Chişinău, Bălţi şi Giurgiuleşti, care vor necesita investiţii de 106 milioane euro.

Potrivit documentului şapte proiecte în valoare de 401 milioane euro ar fi deja pe cale de realizare până în anul 2020.

Capacitate redusă de implementare a unor astfel de proiecte

Un element cheie al planului de investiții a fost efectuarea unor estimări realiste privind spațiul de cheltuieli pentru punerea în aplicare a planului. Aceasta a presupus o evaluare a spațiului fiscal al fiecărei țări, capacitatea acestora de a absorbi și de a pune în aplicare fonduri și de a aloca fonduri din bugetul național pentru transporturi.

Din document rezultă că Republica Moldova are cele mai mari constrângeri dintre cele şase state, atât la capacitatea de implementare, cât şi la cea de a finanţa din buget astfel de proiecte.

Reforme-cheie pentru sectorul transporturilor 

Comisarul Johannes Hahn, responsabil pentru politica europeană de vecinătate și negocierea extinderii, a subliniat că "finalizarea planului indicativ de acțiune privind investițiile în TEN-T este un angajament comun de a furniza rezultate tangibile cetățenilor din întreaga regiune".

În acelaşi timp comisarul pentru Transporturi, Violeta Bulc, a declarat că "conexiunea sporită a transporturilor atât în cadrul regiunii Parteneriatului Estic, cât și între regiunea Parteneriatului estic și UE are potențialul de a stimula creșterea economică și de a crea oportunități de angajare".

"Planul va servi și pentru a sublinia importanța siguranței rutiere precum și soluții digitale în proiecte noi și să alinieze standardele de proiectare la practicile actuale ale UE", a precizat Violeta Bulc.

Pe lângă investițiile în infrastructură, planul de investiții prezentat are scopul de a aduce reforme-cheie pentru sectorul transporturilor și de a îmbunătăți siguranța rutieră în regiune. Dezvoltarea proiectului privind TEN-T este de așteptat să încurajeze dezvoltarea regională prin îmbunătățirea accesului la oportunități economice, valorificarea avantajelor aglomerației industriale și creșterea concurenței pe piață.

Finalizarea Planului de acțiune indicativ pentru investiții coincide cu intrarea în vigoare a extinderii TEN-T-ului central în regiunea Parteneriatului estic. Aderarea ţărilor Parteneriatului Estic la Reţeaua transeuropeană de transport este una dintre cele 20 de sarcini stabilite în anul 2017 pentru perioada de până în anul 2020. 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte