DOCUMENT // Cum a întors Maia Sandu spatele mamelor în anul 2015

15 Ianuarie 2019 17:10 507 0 Ultima modificare 15 Ianuarie 2019 17:10

Un document din anul 2015, care a ajuns în presă abia acum, scoate la lumină un act deliberat de refuz față de o inițiativă care prevedea majorarea alocației lunare pentru familiile cu copii cu 200 de lei. Procedura a fost blocată de șefa de la Educație, care a recomandat mamelor să se apuce mai repede de muncă după naștere.

Ministrul Educației din acea vreme, Maia Sandu, s-a opus vehement aprobării unui proiect pentru a acorda mai mulți bani pentru familiile cu copii, inițiativă propusă de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Mai mult, actualul lider al PAS declaramamele trebuie să poarte grija copiilor și nu statul, făcând referință la experiența sa de la Banca Mondială, unde femeile lucrează mult şi chiar dacă nasc, revin la muncă în scurt timp.

Proiectul prezentat Guvernului în primăvara anului 2015, care prevedea cheltuieli de 80 de milioane de lei din Bugetul de stat pentru ajutorul familiilor, a fost consultat cu Alianța ONG-lor active în domeniul protecției sociale, a copilului și familiei, constituită din circa 70 de organizații neguvernamentale.

Documentul stabilea prestațiile sociale pentru copii, în scopul asigurării unui suport financiar minim din partea statului la naşterea copilului, prestațiile sociale de suport pentru copiii adoptați, susţinerii copiilor rămaşi temporar fără ocrotire părintească și copiilor rămaşi fără ocrotire părintească, inclusiv în vederea continuării studiilor.

Mai mult, proiectul a fost examinat și avizat de către ministerele Finanțelor, Justiției, Afacerilor Interne, Educației, Agriculturii și Industriei Alimentare, Sănătății, Culturii, Casa Națională de Asigurări Sociale și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.

La 1 iunie 2015, Cancelaria de Stat a inițiat procesul de contrasemnare a proiectului legii privind prestațiile sociale pentru copii, dar procedura a fost blocată de ministrul Maia Sandu, deși subalternii săi au avizat pozitiv proiectul. Totodată, Sandu a refuzat și să contrasemneze documentul și nu a dorit să prezinte poziția oficială a instituției pe care o conducea.

Potrivit surselor today.md, la ședința prezidată pe atunci de premierul Chiril Gaburici, proiectul a fost respins și de ministrul Finanțelor, și el exponent al PLDM.

Doc 2019-01-15 (1)

Doc-(1)-2-2 (1)

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte