Banca Mondială: Creștere de 3,8% a economiei Moldovei în 2019

09 Ianuarie 2019 16:39 562 0

Economia Republicii Moldova va crește cu 3,8 la sută, în anul 2019 fiind alimentată de consumul privat, pe fondul creșterii reale a salariilor și redresării remiterilor, potrivit ediției din ianuarie a raportului „Global Economic Prospects” (Perspectivele Economice Globale).

Instituţia financiară internaţională se aşteaptă totodată ca Republica Moldova să înregistreze pentru 2018 o creştere a Produsului Intern Brut de 4,8%, în creștere cu un punct procentual faţă de prognoza din iunie, transmite Moldpres.

Economia Republicii Moldova va crește cu 4,8 la sută, datorită în exclusivitate cererii interne puternice, stimulată de majorarea reală a salariilor, în special în sistemul bugetar, și redresarea remiterilor, constata anterior Oficiul de la Chișinău al Băncii Mondiale.

„În scenariul de bază, suntem cu mult mai optimiști decât am fost de obicei”, a menționat expertul Băncii Mondiale, Marcel Chistruga.

Ritmurile de creștere economică vor fi mai moderate în următorii ani, BM se așteaptă la un avans al economiei de 3,5 la sută în anul 2020 și 3,2 la sută în 2021.

Potrivit raportului Băncii Mondiale, în Europa și Asia Centrală, regiune care include Republica Moldova, economia a încetinit la 3,1 la sută în 2018, de la 4 la sută în 2017. Banca Mondială anticipează o încetinire a creșterii economiei Federației Ruse cu 0,3 puncte procentuale până la 1,5 la sută în 2019 și, respectiv, cu 1,1 puncte procentuale, până la 2,9 la sută a economiei Ucrainei. Prognoza privind evoluția economiei românești a fost redusă de la 4,5 la sută la 3,5 la sută.

Banca Mondială consideră că deficitul fiscal pentru 2018 va rămâne sub nivelul prognozat de 2,5 la sută din PIB. Tendințele dezinflaționiste, generate de aprecierea  leului moldovenesc și prețurile de import mai mici, „vor rămâne valabile până la sfârșitul anului 2019”, dar pe termen mediu BM afirmă că „inflația va crește progresiv și acest lucru se va întâmpla pe fundalul unei cereri interne mai puternice, dar și a unor creșteri așteptate a prețurilor reglementate, în special în a doua jumătate a anului 2019”.

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) estimează o creștere cu 4,0 la sută a economiei în anul 2019, față de 3,8 la sută, cât prognoza anterior. Ritmul de creștere reală a PIB-ului a fost majorat „preponderent ca impact al reformei fiscale privind implementarea cotei unice pentru impozitul pe venitul persoanelor fizice: aceasta va permite creșterea veniturilor disponibile ale populației și prin urmare va stimula consumul intern și, respectiv, creșterea economică. Este de menționat că pentru următorii ani de prognoză nu au fost efectuate modificări esențiale”, menționa MEI în prognoza actualizată în noiembrie 2018.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte