Ministrul Finanțelor: Cheltuielile pentru majorarea salariilor și derularea proiectelor sociale nu depășesc posibilitățile bugetului

08 Ianuarie 2019 12:17 434 0 Ultima modificare 08 Ianuarie 2019 12:19

Ministrul Finanțelor, Ion Chicu, a dezmințit afirmațiile unor fruntași ai binomului PAS-PPDA despre pretinsa lipsă de resurse financiare pentru majorarea salariilor și derularea proiectelor sociale. Ion Chicu spune că veniturile acumulate la buget sunt mai mult decât suficiente pentru a implementa reformele inițiate.

”Suplimentar la venituri din impozite si taxe planificate pentru anul 2018 la Bugetul Public National s-au acumulat peste 1,5 mlrd. lei. Excedent de venituri a fost înregistrat la toate componentele BPN. Și apropos, aceasta în condițiile diminuării cotelor impozitelor din 1 octombrie, când a intrat în vigoare reforma fiscală”, scrie Ion Chicu, într-o postare pe Facebook.

În opinia ministrului, cheltuielile pentru proiectele sociale în derulare nu depășesc posibilitățile bugetului.
”În ceea ce privește posibilitatea Ministerului Finanțelor de a finanța „proiectele electorale”, inclusiv reforma salarială în sectorul public, vreau să va asigur că aceste cheltuieli nu depășesc posibilitățile bugetului”, susține ministrul Finanțelor.

În același timp, notează oficialul, supraincasarile de venituri din impozite și taxe au permis ca la sfârșitul anuilui 2018 soldurile în conturile bugetului de stat sa depășească suma de 2,5 mlrd.lei. Prin urmare, spune Chicu, nu există necesitatea ca statul să împrumute bani sau să vândă bunuri imobiliare.

”Finanțarea sau îimprumutul net în luna ianuarie nu va depăși 100 mln lei în total. Astfel, speculațiile că pe 2 ianuarie „cu gura arsă” am luat de la bănci 470 mln lei – au doar o singură explicație: fierbințeala electorală cu nuanțe de diletantism”, conchide Con Chicu.

sursa: Today.md

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte