Creșterea nutriilor a devenit o afacere profitabilă în Republica Moldova

09 Mai 2018 03:00 7596 0

Creșterea nutriilor a devenit o afacere profitabilă în Republica Moldova. Deși tot mai puțini sunt cei care se încumetă să aiba timp pentru mofturile și năravurile acestor rozătoare, un cuplu din Căușeni, are în curte o ditamai fermă, cu 40 de capete. Primăvara, familiile scot câte 5-6 pui.

Carnea rozătoarelor ajunge sa coste 100 de lei kilogramul, iar blana - 200 de lei. Femeia spune că nutriile nu sunt pretențioase la mâncare, adoră iarba și fructele uscate.

”Și negri, și suri, albi, chiar oranj. Cu cât sunt mai întunecați la culoare, parcă-s mai strașnici. Uite când sunt mici, nici dinții nu se văd. Acasă le fierbem un fel de terci, cereale, resturi, cartof, sfeclă, toate legumele. Cu blana nu facem nimic, am zis, poate să încercăm să o vindem, dar nu stiu, nu m-am interesat. Aceasta trebuie prelucrată, mai înainte erau puncte de primire. Prin anii 80 era o modă de-a purta diferite blănuri, căciuli, din blana lor”, spune Victoria Cernat, fermier. 

Carnea nutriilor este un aliment prețios, fiind recunoscută pentru calitățile nutritive deosebite. Din păcate, la noi, nu este găsită în comercializare.

”Este alături de carnea de iepure, rață, este foarte delicioasă, dietetică. Sânii lor sunt laterali, în apă, puii să poate să se alapteze”, a mai completat fermierul.

Nutriile sunt animale foarte atente și curate. O femelă scoate pui de două ori pe an și ajunge să cântărească până la15 kilograme.

”Ei mănâncă interesant, cu mâna. Se spală pe toată blana, foarte îngrijiți”, a conchis Victoria Cernat. 

Nutria sau Castorul de apă este un mamifer rozător semiacvatic originar din America de Sud. Blana acesteia este destul de apreciată la nivel mondial, iar carnea dietică este la fel de căutată. Este ușor de crescut în condiții de casă. Mănâncă fără ezitare cereale, cartofi, morcovi, varză, sfeclă, fân și alte deșeuri alimentare. Nu necesită mari investiții, iar venitul obținut din creșterea și vânzarea nutriilor te poate bucura destul de repede.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte