Agenții economici din regiunea transnistreană au parte de noi facilități vamale

10 Mai 2018 03:00 1996 0

Noi facilități pentru agenții economici din stânga Nistrului care operează exporturi prin punctul comun de trecere a frontierei "Cuciurgan-Pervomaisc". Oamenii de afaceri din regiunea transnistreană vor avea parte în premieră de o simplificare din partea Serviciului Vamal cu privire la certificatul de origine preferențială, care va putea fi eliberat odată cu depunerea declarației vamale de export, fiind exclusă necesitatea deplasării în cadrul unui post vamal intern pentru obținerea certificatelor de origine.

Procedura este stabilită de Regulamentul cu privire la procedura de autentificare şi eliberare a certificatelor de origine preferențială a mărfurilor exportate din Republica Moldova prin punctul de trecere a frontierei de stat "Cuciurgan-Pervomaisc", aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 960 din 07.11.2017.

Potrivit acordurilor, etapa inițială a controlului comun presupunea efectuarea controlului și vămuirii mărfurilor doar asupra operațiunilor de export și reexport. Ulterior, la data de 18 aprilie curent, controlul comun a fost aplicat și asupra operațiunilor de import, reimport și tranzit. 

Controlul în comun în PTFS "Cuciurgan-Pervomaisc" are menirea de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri și unități de transport. Prin urmare, aplicarea unui singur filtru de control la traversarea frontierei va favoriza stimularea operaţiunilor de export-import în regiune, în particular, prin reducerea considerabilă a timpului de control în vamă, a distanțelor de parcurs și respectiv, a cheltuielilor de transport. Până astăzi, prin acest punct de trecere, au fost operate 97 de exporturi și 461 de importuri.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte