O sută de antreprenoare din Republica Moldova vor beneficia din partea statului de granturi nerambursabile

04 Mai 2018 03:00 6964 0

O sută de antreprenoare din Republica Moldova vor beneficia din partea statului de granturi nerambursabile de 165 de mii de lei pentru a-și extinde afacerile. Femeile care au câștigat concursul desfășurat în cadrul Programului guvernamental „Femei în afaceri", au semnat, vineri, un contract de finanțare în acest sens.

Irina Corobceanu și-a deschis acum câteva luni o școală de limbi străine în orașul Cimișlia. Femeia spune că finanțarea îi va permite să-și optimizeze afacerea prin achiziționarea noilor instrumente tehnologice care îi va facilita predarea. Deși, deocamdată, ea este singura angajată a firmei pe care o și conduce, antreprenoarea speră că, odată cu accesarea grantului, își va permite angajarea mai multor profesori de limbi străine din localitate. ”Grație donației din partea programului va avea întreprinderea cred că și mai mare succes. Va avea parte și de tehnologii mai performante, și resurse mai performante, și mobilă bună și frumoasă”, a spus Irina Corbceanu. 

Și Ala Lerner este administratoarea unei companii de producere a lenjeriei intime. Femeia spune că afacerea a fost fondată de o rudă, iar ea este cea care o gestionează. Banii pe care urmează să-i primească îi vor investi în echipamente moderne de croitorie, pentru a spori producerea articolelor și pentru a le pregăti pentru export. ”Am beneficiat de peste o sută și ceva de mii de lei. O să ne ajute destul de mult pentru că o să perfecționăm niște nuanțe în producerea lenjeriei, pentru că preconizăm să luăm niște mașini de cusut”, a menționat Ala Lerner.

Începând din 5 mai, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii lansează o altă rundă de finanțări în cadrul proiectului. Antreprenoarele din republică pot depune setul de documente și prin intermediul platformei electronice a site-ului ODIMM.

”Doamnele care au idei de afaceri pot aplica la apelul numărul doi la proiecte investiționale în cadrul proiectului „Femei în afaceri". Ne orientăm să avem acest apel deschis o lună, pentru ca doamnele antreprenoare să aibă la dispoziție timpul necesar pentru a-și schița ideile de afaceri și a aplica la program”, a punctat directorul ODIMM, Petru Gurgurov.

Potrivit Biroului Național de Statistică, doar 27 la sută dintre afacerile din Republica Moldova sunt gestionate de femei. Programul-pilot „Femei în afaceri" a fost lansat de Executivul de la Chișinău în toamna anului 2016 și va fi implementat pe o perioadă de trei ani, statul alocând aproape 53 de milioane de lei în acest sens.

Scopul proiectului este de a reduce inegalitatea de gen în domeniul afacerilor și promovarea abilității economice și sociale, mai ales în zonele rurale.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte