Reformarea programului de ajutor social, votată în lectură finală

22 Aprilie 2022 11:02 436 0

Deputații au votat în lectură finală proiectul de lege care prevede reformarea programului de ajutor social, propus de deputatul Dan Perciun. Potrivit autorului, inițiativa vine să stimuleze angajarea beneficiarilor de ajutor social capabili să muncească, prin reducerea graduală a mărimii ajutorului și limitarea duratei aflării acestora în programul respectiv, transmite IPN.

Conform proiectului, după șase luni de neangajare în câmpul muncii ajutorul social pentru cei apți să muncească se va reduce se va reduce cu 20%, iar după nouă luni se va reduce cu 40%. După un an, dacă persoana nu a activat deloc sau dacă nu a activat ca zilier în agricultură măcar 40-60 de zile, va pierde ajutorul social, cu excepția cazurilor în care în familie sunt persoane cu dizabilități.

Proiectul mai prevede dublarea numărului familiilor cu copii incluse în program, prin majorarea venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil și a plafonului de eligibilitate a veniturilor pentru salariații cu copii.

De asemenea, este prevăzută includerea zilierilor în program și încurajarea acestora să activeze legal, prin oferirea dreptului de a beneficia de ajutor social lucrătorilor în agricultură. Veniturile din această activitate nu vor fi deduse din cuantumul ajutorului social.


© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte