Benzina mai scumpă

29 Aprilie 2021 11:08 606 0

Mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mari la unele tipuri de carburanți. De exemplu, un litru de benzină cu cifra octanică 95 ajunge să coste 20 de lei, transmite IPN.

Și dacă prețul nou pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 este de 20 de lei, un litru de benzină cu cifra octanică 98 costă 20,80 lei. La alte companii petroliere, prețul la benzina cu cifra octanică 95 rămâne 19,25 lei, iar cu cifra octanică 98 – 20,29 lei.

Prețurile la motorină și la gazul lichefiat rămân, deocamdată, aceleași.

Scumpirile la carburanți au început la mijlocul lunii decembrie și au continuat în lanț și pe parcursul lunilor ianuarie, februarie, martie și aprilie. Majorările de preț au constituit subiect și pe ordinea de a Consiliului Suprem de Securitate. La sfârșitul lunii martie, Președinția a depus un denunț la Procuratura Generală în privința înțelegerilor de cartel pe piața de carburanți.

Începând cu martie 2019, petroliștii stabileau de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%. Recent, în Parlament a fost votat un proiect de lege care prevede plafonarea prețurilor.  Companiile petroliere, membre ale Asociației Investitorilor Străini, au opinat că proiectul le va influența în mod negativ activitatea economică.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte