Va fi majorată alocația pentru îngrijire, însoțire și supravegherea participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl imobilizați la pat

22 Aprilie 2021 11:58 239 0

 Va fi majorată alocația lunară pentru îngrijire, însoțire și supraveghere a persoanelor cu dizabilități severe imobilizate la pat din rândul participanților la lichidarea avariei de la Centrala Atomoelectrică de la Cernobîl.

Un PROIECT de lege în acest sens a fost lansat de deputații Fracțiunii parlamentare PSRM și aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, în două lecturi. 

Proiectul prevede creșterea alocației respective de la suma fixă de 500 de lei până la 80% din cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă, stabilit anual de către Guvern.

”Modificarea va garanta nu doar majorarea alocației. Odată cu indexarea pensiei minime pentru limita de vârstă se va consolida și mărimea alocației”, se arată în nota informativă la proiect.

Actualmente, conform Legii privind alocațiile sociale de stat pentru unele categorii de cetățeni, pentru persoanele care îngrijesc, însoțesc și supraveghează la domiciliu un copil cu dizabilitate severă în vârstă de până la 18 ani; persoanele cu dizabilități severe din copilărie; persoanele cu dizabilități severe nevăzătoare, cuantumul alocației respective constituie 80% din pensia minimă pentru limita de vârstă. Astfel, legislația în vigoare nu asigură abordarea unitară a măsurilor de protecție socială pentru persoanele cu dizabilități severe, care au aceleași necesități de suport din partea unei terțe persoane, consideră autorii proiectului.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte