BNM va implementa un proiect de monitorizare a riscurilor de spălare a banilor

21 Aprilie 2021 10:33 187 0

Banca Națională a Moldovei (BNM) va implementa o soluție de tehnologie informațională (IT) integrată, menită să automatizeze și să eficientizeze procesele de monitorizare a riscurilor de spălare a banilor și a transparenței acționariatului băncilor supravegheate. Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc astăzi, în regim online, transmite MOLDPRES.

Soluția IT, care reprezintă o premieră pentru regiune, va fi implementată cu suportul Proiectului „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

„Monitorizarea îndeaproape a sectorului bancar, identificarea şi evaluarea riscurilor inerente şi implementarea măsurilor de atenuare a acestora constituie nu doar sarcini importante, ci şi adevărate provocări. În condiţiile când piața financiară este tot mai dinamică, sunt necesare acțiuni prompte din partea supraveghetorului. Numărul mare de tranzacții, un volum enorm de date, reprezintă o mare provocare, deoarece nu mai pot fi procesate eficient în regim manual, în bază de şabloane. Iată de ce se impune procesarea automatizată a datelor, în baza platformelor analitice moderne pentru date mari, care să sporească eficienţa supravegherii”, a declarat la eveniment Octavian Armaşu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.

Oficialul a subliniat că noua soluţie IT care va fi implementată la BNM este încă un pas în procesul de modernizare a sectorului bancar şi de aliniere la standardele internaţionale de supraveghere şi transparenţă, o precondiţie pentru dezvoltarea economică a ţării, în beneficiul întregii societăţi.

La rândul său, directorul Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, a menţionat că este vorba de „o soluţie foarte importantă, de ultimă generaţie, care va spori capacitatea Băncii Naţionale din Moldova de a preveni şi a combate crimele financiare”. „În conformitate cu ultimele sondaje, corupţia şi spălarea banilor este o problemă foarte mare pentru Republica Moldova. Finanţarea terorismului, de asemenea, reprezintă un risc foarte mare nu doar pentru stabilitatea financiară, ci şi pentru securitatea statului şi bunăstarea populaţiei. Acest parteneriat are scopul să combată fenomenul şi să minimalizeze riscurile  pentru sistemul bancar, instituind şi o transparenţă mai mare”, a spus Scott Hocklander.

Oficiul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Crimă estimează că suma totală utilizată în schemele de spălare a banilor la nivel global atinge două trilioane de dolari anual, ceea ce reprezintă două procente din produsul intern brut pe plan mondial. Crimele financiare au loc practic în toate ţările din lume, însă impactul socio-economic al acestora este mult mai mare  în statele cu economie slabă, precum Republica Moldova. 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte