Parlamentul a votat în lectură finală plafonarea prețurilor la carburanți

09 Aprilie 2021 16:27 201 0 Ultima modificare 09 Aprilie 2021 16:29

Inițiativa legislativă a deputatului Alexandru Oleinic, care prevede stabilirea de noi norme generale de calculare și aplicare a prețurilor la principalele produse petroliere, a fost susținută de Parlament în cea de-a doua lectură, finală. Proiectul prevede stabilirea prețurilor la benzină și motorină ținând cont de fluctuațiile existente la bursele internaționale și regionale (Platts). Prețurile se vor calcula separat pentru fiecare tip de produs și partidă importată. Periodicitatea propusă pentru recalculare este de 14 zile, transmite IPN.

Potrivit autorului, amendamentele propuse sunt orientate spre limitarea abuzurilor, prin crearea în perspectivă a unui mediu economic bazat pe principiile economiei de piață. Modificările aplicate de către Parlament în iulie 2018 la Legea privind piața produselor petroliere, prin care se lăsa la latitudinea importatorilor și comercianților de produse petroliere stabilirea prețurilor, sunt nejustificate, menționează deputatul.

Companiile petroliere, membre ale Asociației Investitorilor Străini, au opinat mai devreme că proiectului propus de deputatul Alexandru Oleinic le va influența în mod negativ activitatea economică, va denatura mediul concurențial pe piața internă, dar și va cauza înrăutățirea condițiilor de muncă. Într-o scrisoare adresată autorului inițiativei, Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, semnatarii menționau că, dacă proiectul va fi aprobat, importul produselor petroliere principale va scădea considerabil, punând siguranța petrolieră a Republicii Moldova în pericol.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte