Cele șase locomotive noi procurate de CFM în mandatul lui Iurii Topală, pe bani din UE, au ajuns motiv de laudă pentru Dodon

14 Iulie 2020 15:38 633 0 Ultima modificare 14 Iulie 2020 15:48

Primele șase din cele 12 locomotive diesel seria ТE33А, produse de către compania kazahă „General Electric” și achiziționate de către „Calea Ferată din Moldova”, au ajuns astăzi la Chișinău, fiind întâmpinate de către Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, oficiali din Guvern, dar și președintele Igor Dodon.

Locomotivele au fost achiziționate în cadrul proiectului de investiții „Restructurarea căii ferate din Moldova”, finanțat de către Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI) și Uniunea Europeană, încheiat în anul 2018 de către fostul șef al CFM Iurii Topală, valoarea căruia se ridică la 45 de milioane de dolari.

"Cu această ocazie vreau să-i felicit pe toți lucrătorii ÎS “Calea Ferata din Moldova” cu această investiție crucială pentru dezvoltarea întreprinderii, dar și să le mulțumesc membrilor unității de implementare a proiectului. Ultimii au dat dovadă de înalt profesionalism și perseverență, depășind provocările apărute în calea implementării și realizării proiectului investițional. Reformele demarate în perioada în care am condus Calea ferată din Moldova, au un caracter ireversibil, iar pentru continuarea implementării lor e nevoie de prudență și diligență. Pentru că oamenii vin și se duc, dar faptele rămân. Așa să ne ajute Dumnezeu!", a declarat la sfârșitul săptămânii trecute Iurii Topală.
 

UE este cel mai puternic susținător al R. Moldova. Aceștia sunt banii cetățenilor UE care vin pentru susținerea cetățenilor R. Moldova pentru a face strandarde de viață mai bune”, a declarat la ceremonia de întâmpinare a locomotivelor Peter Michalko.

După ce au ajuns la Gară, președintele Igor Dodon a ținut să urce într-o locomotivă ca s-o inspecteze personal și a recunoscut că, fără ajutorul Uniunii Europene, această „zi istorică” pentru CFM nu era posibilă, întrucât este vorba despre primele procurări de locomotive de la independență încoace.După cum este zicala moldovenească - prietenul la nevoie de cunoaște, aici colegii din UE, consorțiul care a fost organizat pentru finanțarea acestor lucrări - UE, BERD, BEI - fără suportul prietenilor noștri din UE acest proiect nu ar fi fost posibil”, a spus Dodon.

Înnoirea parcului de locomotive este una din componentele reformei sistemului de transport feroviar, care nu doar va eficientiza activitatea Căii Ferate și va răspunde nevoilor cetățenilor, dar și va susține antreprenorii în transportarea mărfurilor pe piața internă și externă, contribuind la dezvoltarea economiei naționale”, a declarat la eveniment ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

Costul total al proiectului în cadrul căruia au fost achiziționate locomotivele este de 110 milioane de euro, din care 5 milioane de euro constituie grant din partea Fondului de investiții de vecinătate (NIF) al Uniunii Europene. Proiectul mai prevede reparația, în următorii trei ani, a tronsonului de cale ferată Tighina - Giurgiulești, pe o distanță de 233 de kilometri.

Sursa: Ziarul Național

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte