AVIA INVEST: Guvernul minte, contractul de concesionare nu este reziliat și nici nu-l poate rezilia cineva

10 Iulie 2020 17:40 592 0 Ultima modificare 10 Iulie 2020 18:00

Comunicatul Avia Invest

Compania „Avia Invest”, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), dezminte informațiile din presă cu privire la rezilierea contractului de concesionare.

Compania „Avia Invest” a primit doar o notificare de la Agenția Proprietății Publice (APP) despre intenția de a rezilia contractul de concesionare, invocând neprezentarea poliței de asigurare, iar acțiunile APP sunt o nouă tentativă de a executa comenzile personale ale lui Dodon de a desface contractul cu orice preț. Afirmațiile sunt o minciună absolută și obraznică. Procedura propriu-zisă de reziliere a contractului este una juridică de lungă durată și „Avia Invest” dezminte informațiile și nu consideră o notificare ca un fapt împlinit.

Mai mult, „Avia Invest” constată cu îngrijorare amplificarea atacurilor la adresa companiei. Acestea sunt orchestrate personal de Igor Dodon, care a demonstrat că nu se va opri în fața nici unei ilegalități pentru a-și realiza scopul de a prelua controlul la acest obiectiv în care s-au făcut investiții imense și a fost modernizat în ultimii ani.

În acest context, informăm opinia publică, investitorii străini, dar și organizațiile internaționale despre abuzuri fără precedent pe care nu și le-a permis nici o țară.

Presiunile autorităților asupra „Avia Invest” au fost atât de uriașe încât companiile de asigurări din Republica Moldova refuză să semneze o poliță de asigurare pe care „Avia Invest” trebuie să o prezinte anual.

În această situație, „Avia Invest”, fiind un investitor de bună credință, a încheiat o astfel de poliță de asigurare cu o renumită companie de asigurări din Federația Rusă și a prezentat actele necesare autorităților de resort de la Chișinău.

Însă Agenția Proprietății Publice refuză să recunoască polița de asigurare, invocând că aceasta este perfectată în afara Republicii Moldova, asta chiar dacă așa proceduri sunt perfect legale. O asemenea atitudine a autorităților confirmă încă o dată că în adresa companiei noastre sunt create obstacole artificiale de a găsi un motiv pentru rezilierea contractului de concesionare.

"Avia Invest” reiterează că este o companie solvabilă, care își exercită activitatea în strictă conformitate cu legislația și cu prevederile contractului de concesionare. Presiunile la care este supusă au la bază interesele economice personale ale lui Igor Dodon, care nu se arată deranjat de faptul că prin această atitudine a transformat Republica Moldova într-o zonă roșie pentru investitorii internaționali, inclusiv cei din Rusia, pe care șeful statului îi cheamă să facă afaceri.

Este cu atât mai inexplicabilă atitudinea lui Igor Dodon, care se declară prieten al Rusiei și al mediului de afaceri rus, față de o poliță de asigurare semnată cu o companie din Rusia. Prin acest comportament, Igor Dodon pune la îndoială orice act emis de companiile din Rusia și recunoașterea acestora pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce provoacă mari îngrijorări și rezerve pentru colaborarea business-ului rusesc cu partea moldovenească.

Este clar că Igor Dodon, prin comportamentul său, demonstrează un comportament inamical față de mediul de afaceri și cetățenii ruși.

La fel, este evident faptul că, pentru acest furt, Igor Dodon este gata să admită ca din bugetul de stat să fie achitate 900 mil. USD - suma revendicată de „Avia Invest” în cauza împotriva Republicii Moldova de la Curtea de Arbitraj Internațional.

Avia Invest” își reiterează angajamentul de a gestiona și în continuare într-un mod competent și profesionist Aeroportul Internațional Chișinău. Compania „Avia Invest” va continua investițiile pentru a-l menține în topul celor mai dezvoltate aeroporturi din regiune, top în care a intrat în ultimii ani, după concesionarea sa.

Comunicatul APP

Pentru neexecutarea obligațiunilor contractuale, pe 8 iulie, Agenția Proprietății Publice a rezoluționat contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea întreprinderii de stat „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent, încheiat cu SRL „Avia Invest”. APP a solicitat de la „Avia Invest” restituirea bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, APP menționează că pe 30 august 2013 a încheiat contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea ÎS „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent cu SRL „Avia Invest”. Potrivit contractului, concesionarul s-a obligat să garanteze finanțarea concesiunii pe tot termenul contractului în volumul și termenele prevăzute, prin constituirea garanției de bună execuție a contractului, pentru fiecare din etapele de implementare.

APP menționează că „Avia Invest” nu a executat obligațiile contractuale de edificare a obiectivelor concesionale stabilite în programul investițional atât pentru etapa I investițional, cât și pentru etapa II, acumulând restanțe la capitolul investiții în jur de 66,2 milioane de euro.

Pentru etapa a II-a de implementare a concesiunii, garanția de bună execuție a contractului de concesiune a expirat pe 31 decembrie 2019, iar „Avia Invest” nu a executat obligația contractuală privind constituirea unei noi garanții de bună execuție în valoare de un milion de euro.

Pe 14 aprilie 2020, Agenția Proprietății Publice a expediat notificarea preliminară și a solicitat SRL „Avia Invest” executarea obligaţiilor contractuale privind constituire a garanţiei de bună execuţie a contractului acordându-se o perioadă de rezoluție, de 60 de zile. În aecastă perioadă compania urma să constituie o garanție valabilă de bună execuție a contractului de concesiune.

Potrivit APP, „Avia Invest” nu s-a conformat solicitării, urmare a ce, la începutul lunii mai, comapnia a fost informată repetat despre necesitatea executării obligației contractuală privind constituirea garanției de bună execuție. „În perioada de rezoluție, de 60 de zile de la data recepționării notificării preliminare, acordată prin contract, SRL „Avia Invest” nu a executat obligațiile contractuale, încălcând grav prevederile contractului de concesiune încheiat la 30 august 2013”.

 

Fotografie colaj: www.noi.md

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte