Săptămâna viitoare vor fi reluate negocierile cu Rusia

10 Mai 2020 12:45 543 0 Ultima modificare 10 Mai 2020 12:47

Săptamâna viitoare vor fi reluate negocierile cu Rusia în privinţa creditului rusesc. Negocierile vor fi relansate printr-o hotărâre a Guvernului. „Trebuie să găsim soluţii cum să asigurăm stabilitatea bugetului în Moldova”, a declarat președintele Igor Dodon în cadrul unui nou episod al emisiunii „Președintele răspunde”, transmite IPN.

Preşedintele a menţionat că, în această dimineaţă,  a avut o şedinţă cu prim-ministrul Ion Chicu şi preşedintele parlamentului Zinaida Greceanâi în legătură cu decizia Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituțional acordul de împrumut.

Seful statului spune că decizia Curţii Constituţionale duce la apariţia unui deficit în bugetul de stat de 4 miliarde de lei. Aceasta ar putea duce la taierea din cheltuieli, inclusiv cele sociale. Ca să se evite acest lucru, e nevoie să fie găsite alte surse de acoperire a deficitului.

Acordul cu Guvernul Federației Ruse, ce prevede oferirea împrumutului de stat în valoare de 200 de milioane de euro, a fost declarat neconstituțional. Hotărârea fost emisă de Curtea Constituțională joi seara, 7 mai, după aproape nouă ore de dezbateri și două ore de deliberări. Curtea a declarat neconstituționale hotărârile Guvernului cu privire la inițierea negocierilor pe marginea acordului și cea cu privirea la aprobarea proiectului de lege de ratificare a acordului. Neconstituțională a fost declarată și legea pentru ratificarea acordului, adoptată de Parlament pe 23 aprilie.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte