Primul bolnav din Republica Moldova tratat de COVID-19 după conectarea la respirație asistată

30 Aprilie 2020 09:51 696 0

La Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău s-a tratat primul pacient care a fost conectat la aparatele de ventilare artificială. Este vorba despre un bărbat de 30 de ani, care a stat intubat 16 zile, arată un reportaj TVR Moldova

Bărbatul pe nume Alexandru Bordian are 30 de ani, este polițist de frontieră şi s-a infectat la locul de muncă, la punctul de trecere Cosăuţi. Pe 21 martie a avut contact cu o persoană infectată şi a doua zi a făcut febră. Iniţial, a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase din Bălţi, însă starea lui se înrăutăţea şi a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă de la Chişinău.

Pe 4 aprilie, bărbatul a început să se înădușe și le-a dat medicilor acordul de a fi intubat.

„Noi am luat decizia să-i aplicăm cât mai repede o traheostomie percutană, asta ar însemna instalarea unui tub la nivelul gâtului, adică care nu trece prin cavitatea bucală, dar e direct în trahee. Acest tub permite îngrijirea mai ușoară a căilor respiratorii şi o ventilare artificală mai adaptată din punct de vedere fiziologic. Când vorbim de un pacient intubat cu COVID-19, ţinând cont că mortalitatea în lume se începe de la 88-95% pentru cei care se află la ventilaţie artificială, da - putem spune că este o minune”, a spus pentru sursa citată Ivan Civirjic, medic ATI.

 Medicii spun că pacientul a înregistrat o evoluţie fulminantă a bolii, şi s-a reuşit vindecarea lui datorită faptului că au reacţionat prompt.

„La instituţia noastră el este primul pacient care s-a reuşit să fie tratat trecând prin ventilaţie artificală”, spune şeful Catedrei Anesteziologie şi Reanimatologie, IMU, Sergiu Șandru.

                                

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte