Grâul este scos în cantități mari din Moldova, într-un an secetos, iar factorii de decizie tac

29 Aprilie 2020 11:44 637 0

La Căușeni, de la elevator, zilele trecute 28 de autocamioane mari cu capacitatea încărcăturii de 25 de tone, au plecat pline cu grâu noaptea în direcții necunoscute. Despre aceasta a scris un martor ocular pe adresa redacției Anticoruptie.md, scrie site-ul agrobiznes.md.

„Asta se întâmplă atunci când nimeni nu știe ce recoltă vom avea anul acesta, când se anunță că deja e secetă. Și este așa și la alte elevatore. La Portul Giurgiulești, este coadă de încărcături cu grâu. Vă rugăm, investigați, ca să știm ce se întâmplă. Ne așteaptă foametea la iarnă. Și de ce să nu stopăm noi acum exportul de grâu în alte țări? Poate că statul să-l cumpere de la vânzători acum cu un preț convenabil pentru ambele părți, căci, din informațiile de ultimă oră, mai multe țări au blocat de acum exportul grâului”, a scris autorul sesizării.

Și asta în timp ce Rusia, considerată „grânarul Europei”, dar și alte țări, printre care și România, au interzis exportul de cereale pe o perioadă de șase luni, pentru a asigura în primul rândul necesarul intern.

Amintim că Viorel Chivriga, director de programe IDIS Viitorul, a anunțat, într-un studiu publicat recent, că vor exista probleme la majorarea stocurilor cu produse cerealiere și asigurarea securității alimentare a țării.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte