Ion Sturza: „Din start vă spun, Moldova are astăzi un surplus de resurse pentru a gestiona situația! Care-i provocarea?”

28 Aprilie 2020 11:45 1010 0

Fostul premier Ion Sturza le dă autorităților o lecție de gestionare a crizei provocată de pandemia de coronavirus, dar le spune din start că Moldova are astăzi un surplus de resurse pentru a gestiona situația.

Care este provocarea?

„Trebuie să ne așteptăm la o scădere a PIB-ului până la sfârșitul anului de aproximativ 20%. De unde? Trei luni de reducere cu 30-40% a activității economice va aduce o reducere de 9% din PIB. Șase luni de stagnare – minus încă 12%. În total, în cel mai fericit caz - 20%. Respectiv, veniturile la bugetul public (care sunt aprox. 30% din PIB) vor fi 52 de miliarde de lei sau cu 17 miliarde de lei mai puțin. În plus, avem deja un deficit de 7 miliarde de lei prevăzut în buget. Dacă lăsăm cheltuielile așa cum sunt și mai adăugăm cele excepționale cu sănătatea de aprox. 0,5 miliarde, deficitul se ridică la 25 de miliarde! Totodată, ar trebui de venit cu stimulente economice și fiscale către economie și oameni, suplimentat cu mult fondul de șomaj. Încă minimum vreo 5 miliarde. Ați vizualizat? 30.000.000.000 de lei deficit”, spune fostul premier, care oferă însă și soluții.

„O rectificare brutală a bugetului cu eliminarea tuturor cheltuielilor neesențiale, inclusiv programele de construcție și reabilitare a drumurilor (3-4 miliarde), reparații capitale, cheltuieli cu personalul neesențial, plata cotizațiilor la instituțiile internaționale etc. În total, 7 miliarde. Consolidarea fondurilor rutier, ecologic, de eficiență, dezvoltare, a taxelor la nivelul Ministerului de Finanțe – 3 miliarde.

Tot la venituri putem deja considera creditul de la FMI – 6 miliarde, BM – 1 miliard, UE – minimum 2 miliarde. Este exact suma necesară pentru a echilibra bugetul pe 2020. Dar noi trebuie să ne gândim cum repornim economia și cu ce vom acoperi deficitul bugetului în 2021. Răspunsul este: din resurse interne. Astăzi, Moldova are o datorie de stat relativ redusă – 30% din PIB. Cu împrumuturile recente se duce la 35%. Noi am putea în următorii doi ani să o ducem la 50% – plus 40 de miliarde de lei! 2 miliarde de euro. Evident ar fi hazardant să spunem că astăzi putem să ne împrumutăm pe piețele internaționale. Dar o putem face pe cea internă. Rezerva valutară a BNM este de 3 miliarde de USD. Nu văd o problemă într-un împrumut către Guvern până la nivelul de un miliard de dolari – 18 miliarde de lei. Fie direct, fie prin intermediul sistemului bancar. Lucru agreat astăzi și de FMI. Doar să păstram chitanțele, cum a recomandat șefa FMI.

Sistemul bancar are astăzi lichidități excesive de aproximativ 10 miliarde de lei. O parte stau nemișcate în conturile BNM ca rezerve obligatorii. O parte considerabilă se va „arde” din contul creditelor neperformante. Dar o parte s-ar putea împrumuta Guvernului. În conturile agenților economici și populației sunt astăzi 1,6 miliarde de euro. În saltele – minimum încă un miliard.

Dacă adunăm toate resursele interne, o să vedem că nu avem nevoie de creditul rusesc. Dar, în treacăt fie spus, dacă nu este o glumă și se scot șopârlele, poate fi utilizat la proiecte investiționale în anii următori. Tot acest plan financiar trebuie văzut în perspectiva a minimum 3-5 ani.

Evident, trebuie stat cu ochii pe piața valutară ca aceste resurse gigantice să nu fie sifonate. Mișcările din ultimul timp mă duc la gândul că „băieții deștepți” s-au pus pe treabă și fac bani frumoși”, adaugă Sturza și la final vine cu un îndemn: „Așa că lăsați „politica” la o parte! Concentrați-vă pe ce contează!

P.S. Sunt convins că cei de la guvernare cunosc aceste lucruri, cifre. Nu pot să nu le știe! Dar minciuna a devenit un fel de politică publică de stat. Și știți cum se întâmplă – dacă repeți o minciună des, începi să crezi în ea. Asta la tema pensii și salarii”, conchide fostul premier Ion Sturza.

independent.md

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte