Veronica Herța: Deficitul real al bugetului municipiului Chișinău... Ajungem la peste 730 mln. lei?

21 Aprilie 2020 10:33 571 0 Ultima modificare 21 Aprilie 2020 10:38

Veronica Herța, consilier municipal, a făcut o analiză pe pagina sa de facebook a bugetului municipal. 
Suntem într-o situație fără precedent, în condiții de luptă cu un inamic invizibil când toate resursele dar și acțiunile, în mod normal trebuie să fie îndreptate pentru oprirea răspândirii acestuia, dar și pentru a nu permite intrarea în incapacitate de plată a autorităților, inclusiv a mun. Chișinău.

Estimările noastre arată, că în condițiile unui scenariu optimist, bugetul municipal nu va încasa cca 161,7 mln lei, în acest caz dacă nu vor fi revăzute și stopate cheltuielile neprioritare la moment, deficitul real fără o sursă clară de acoperire ar fi de 555 mln lei. În condițiile unui scenariu pesimist, veniturile bugetului se vor diminua cu 336,3 mln lei, în acest caz deficitul real va fi de 729,6 mln lei.

Astfel, cerem ca executivul primăriei să întreprindă următoarele acțiuni:
1. Stoparea achizițiilor neprioritare la această etapă (procurări, investiții, reparații etc). Stoparea acțiunilor/ prestării serviciilor care fac zilnic ca gaura bugetară să fie tot mai mare și mai mare.
2. Prezentarea către CMC a estimărilor executivului privind evoluția indicatorilor și înaintarea proiectului de rectificare (modificare) a bugetului. Revizuiți-vă prioritățile!
3. Prezentarea spre aprobare către CMC a măsurilor de susținere a oamenilor care sunt astăzi în prima linie, dar și a business-ului. Trebuie nu doar elogiați, dar și susținuți toți acești oameni. În primul rând, acei îngeri în halate albe - medicii, dar și angajații serviciilor publice care asigură în toată această perioadă prestarea acestor servicii atât de vitale.
❗️Acum nu e timp de divergențe și de intrigi politice, e necesar ca toate capacitățile și cunoștințele, toate forțele și eforturile să se consolideze în scopul depășirii acestei situații complicate”, scrie Veronica Herța.

P.S. Acest tabel, inițial pare mai complicat poate de înțeles, dar acestea sunt regulile de constituire a sintezei indicatorilor generali bugetari, motiv din care am suplimentat și cu indicatorul - Deficit fără surse de acoperire

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte