Afacere pe timp de pandemie. Chiar dacă edilul capitalei Ivan Ceban spune că “biudjet ne rezinovîi”, pentru transportarea medicilor a fost selectat agentul economic cu cel mai mare preț

17 Aprilie 2020 12:28 2317 0 Ultima modificare 17 Aprilie 2020 12:35

Consilierul municipal din partea Partidului Unității Naționale, Corneliu Pântea, face o analiză despre cum sunt gestionați banii publici pe timp de pandemie. Alesul local, într-o postare pe facebook, vorbește despre cum a fost selectată firma care transportă medicii acasă, despre medalii și despre 9 mai. Vă redăm în continuare opinia lui Corneliu Pântea: 

„La ședința din 24.03.20 Comisia Fondului de Rezervă a Primăriei mun. Chișinău a alocat 500 mii lei pentru transportarea medicilor implicați în lupta cu COVID-19.

Este o inițiativă bună a Primăriei mun. Chișinău. Recunosc.

Pe 04.04.20, primarul General Ivan Ceban scrie pe pagina sa că datorită acestei inițiative circa 600 medici sunt asigurați zilnic cu transport, iar Primăria Chișinău cheltuiește pe zi câte 12.000-13.000 lei pentru 1.600 km parcurși.
Din aceste date reiese că, prețul transportului este de 8 lei/km.

Până aici e tot bine și frumos.

Dar, m-a pus în gardă faptul că transportarea medicilor este efectuată doar de un singur transportator (SRL Afgasbet), dar și prețul.
Cu toate că în această perioadă majoritatea agenților economici stau fără activitate și foarte mulți caută surse de supraviețuire.

La solicitarea mea către Direcția Transport a Primăriei Chișinău să vedem cum a fost selectat acest transportator, direcția mi-a răspuns că alți transportatori nu au dat curs acestei inițiative, iar licitație nu s-a făcut din lipsă de timp.

Atunci, am insistat să fie făcute publice traseele pe care se efectuează transportul și să fie direcționate către toate companiile de transport din RM.

Pe data de 10.04.20, Primăria Chișinău a primit oferte de la 3 companii de transport care sunt disponibile să activeze pe aceste trasee cu doar 6 lei/km!!!

Anticipez întrebarea Dvs: nu ai cu ce te ocupa?
2 lei la 1.600 km/zi = 3.200 lei/zi la 35 zile = 112 mii lei. Un fleac!
Oare se merită de scris despre asta?

Merită. Pentru că, atunci când an după an ai deficit bugetar de circa 300 mln. lei, fiecare leu contează.
Atunci, când funcționarii publici au venituri mizere, tot fiecare leu contează.

Solicitarea mea repetată către conducerea Primăriei Chișinău este de a cheltui banii publici cât mai eficient, vorba primarului General Ivan Ceban: “biudjet ne rezinovîi”.

Nu de alta, dar n-o să vă ajungă bani pentru confecționarea medaliei comemorative “75 de ani de la victoria în cel de-al doilea Război Mondial” pentru care intenționați să aruncați peste 157 mii lei sau n-o să vă ajungă bani pentru petrecerea de “9 Mai” pe stil vechi, și atunci electoratul vostru n-o să vă ierte asta.

P.S. Astăzi este 17 aprilie, dar Primăria Chișinău în continuare achită pentru transport 8 lei/km”.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte