Majoritatea din cei întorşi acasă nu sunt gasterbaiteri, 50% sunt siguri că nu-şi vor pierde locul de muncă, 32% cred că veniturile lor vor scădea în următoare perioadă, iar 75% consideră foarte periculos COVID-19

16 Aprilie 2020 13:43 419 0

Sondajului realizat de CBX-AXA la comanda IDIS Viitorul în perioada martie-aprile 2020, „Impactului Socio-Economic al COVID-19” arată că în luna martie doar 7,6% dintre moldoveni s-au întors acasă, 50% sunt siguri că nu-şi vor pierde locul de muncă, 32% cred că veniturile lor vor scădea în următoare perioadă, iar 75% consideră foarte periculos Corona virusul.

Din totalul celor întorşi acasă în luna martie doar 12% s-au aflat peste hotare mai mult de un an şi nici unul din ei nu şi-a pierdut locul de muncă. Din cei care s-au aflat mai puţin de jumătate de an fiecare al cincilea a declarat că şi-a pierdut locul de muncă şi alţi 20% consideră că-l pot pierde în viitorul apropiat.

Sondajul relevă că, 84% din cei aflaţi peste hotare, conform spuselor rudelor, nu planifică să revină în Republica Moldova în următoarele trei luni.

La întrebarea dacă sunteţi angajat în câmpul muncii în Republica Moldova, 42% dintre respondenţi declară că au un loc de muncă. O treime din cei angajaţi afirmă că merg la locul de muncă în perioada de carantină. Alţi 20% dintre intervievaţi muncesc de acasă, iar jumătate din cei angajaţi în prezent nu muncesc.

Dintre cei care muncesc în Republica Moldova peste 80% susţin că nu avut nici reduceri şi nici amânări de salariu pentru luna martie. Jumătate din cei angajaţi sunt siguri că nu-şi vor pierde locul de muncă, 28% sunt îngrijoraţi de o posibilă concediere, iar 10% sunt aproape siguri că-şi vor pierde locul de muncă.

Jumătate dintre cei chestionaţi au spus că veniturile lor au rămas neschimbate şi nu vor suferi modificări în următoarele luni. Aproape 10% spun că veniturile lor au crescut şi vor continua să crească în următoarele luni comparativ cu 29% care declară că veniturile lor s-au diminuat şi altele 10% că s-au redus dramatic.

În ceea ce priveşte impactul COVID-19, 73% dintre intervievaţi susţin că este un virus periculos, iar 86% cred că deciziile autorităţilor pe timp de carantină sunt corecte.

La întrebarea deschisă, cine dintre autoritățile Republicii Moldova în opinia Dvs. a acționat cel mai bine și corect în această perioadă de criză, legată de Corona Virus?, în top ul aprecierilor se află medicii cu 17,7% urmaţi de preşedintele ţării, Igor Dodon – 10,4%  şi premierul, Ion Chicu - 10,2%.

La întrebarea politică privind intenţiile de vot ale celor chestionaţi, doar cinci partide ar accede în Parlament. Este vorba de PSRM cu 52 de mandate, PAS – 26 de mandate, PD -10 mandate, PCRM – 7 mandate şi PPDA – 6 mandate.

Sondajul a fost efectuat de CBS – Axa la comanda IDIS Viitorul în perioada 31 martie - 12 aprilie. Chestionarul a fost realizat la telefon pe 1104 de respondenţi cu o marjă de eroare de +/-3%.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte