Analiză PAS: Ce țări sunt alături de noi în lupta contra Covid-19

11 Aprilie 2020 14:09 603 0

R. Moldova beneficiază de ajutor atât financiar cât și material din partea altor state în lupta cu COVID-19. O analiză simplă efectuată de echipa de tineret a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) demonstrează că R. Moldova a primit un ajutor mare din partea Uniunii Europene, chiar dacă Guvernul lui Dodon nu s-a grăbit să apeleze mai rapid la UE și să pună la dispoziția autorităților europene mai multă informație credibilă despre gravele probleme ale sistemului sanitar și clinic din R. Moldova, așteptând „ajutorul” Rusiei.

În graficul cu donațiile acordate R.Moldova, prezentat de PAS, este menționat ajutorul UE - 87 mln euro, care este și cea mai mare susținere pe care o primește R. Moldova în lupta cu pandemia. 

Statele Unite ale Americii au oferit 1,2 mln de dolari, pentru a ajuta la pregătirea laboratoarelor, accelerarea identificării și monitorizării cazurilor de îmbolnăvire, consolidarea capacității tehnice a specialiștilor de a răspunde provocării, sporirea comunicării despre riscurile existente, și altele.

Polonia, Elveția și municipiul Iași, România, au oferit în total 260 mii euro. 

Sprijinul Rusiei este estimat la 750 mii euro, al Turciei - 129 mii euro, iar al Chinei - 75 mii euro. 

PAS subliniază că cifrele pentru Rusia, Turcia și China, care au donat materiale, au fost estimate în valoarea prețului maxim de pe piață. 

Cu toate acestea, șeful statului Igor Dodon, evită să menționeze, în discursurile sale de mulțumire, statele europene și Uniunea Europeană, care indiferent de atitudinea lui, oferă ajutor R. Moldova. În timp ce Dodon, ține să aducă laude în primul rând Federației Ruse. 

PAS este de părerea că „după așa declarții ar fi corect să urmeze demisia imediată a #nepreședintelui, dacă acesta ar avea măcar un pic de rușine”.

Printre statele europene care au oferit ajutor R. Moldova în lupta cu COVID-19 se enumeră și România, care a autorizat livrarea unor medicamente care pot fi achiziționate din România pentru asigurarea cu necesarul medicamentos a instituțiilor medico-sanitare publice moldovenești, aceasta fiind o excepție pentru R. Moldova, deoarece după instituirea codului roșu de risc de infecție cu noul coronavirus statul român a sistat exportul de medicamente din România.

deschide.md

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte