Primarii trag un semnal de alarmă: „După furtul miliardului, suntem martorii unui nou atac asupra cetățenilor și a autonomiei locale!”

24 Martie 2020 08:04 843 0 Ultima modificare 24 Martie 2020 08:07

Părea că după laundromat, scheme dubioase de privatizări, furtul miliardului pus pe umerii cetățenilor și alte scheme de jaf al cetățenilor din Republica Moldova, prin folosirea/contribuția directă a INSTITUȚIILOR STATULUI, clasa politică și guvernamentală din Republica Moldova a învățat lecția și nu va mai admite situații similare. Însă, nu a fost să fie așa, scrie Serviciul de comunicare al CALM.

Autorii comunicatului fac referire la ultimele inițiative ale Ministerului Finanțelor, pe care le califică drept „virusul abuzului, al favoritismului, intereselor obscure și desconsiderării interesului PUBLIC, care a intrat profund în unele instituții ale statului și continuă practicile predecesorilor care au văduvit bugetul național și cetățenii de zeci de miliarde de lei, iar acum au pus ochii și pe bugetele locale”.

De data aceasta se folosesc de perioada extrem complexă în care se află R. Moldova și autoritățile publice locale. Un grup foarte îngust de interese obscure, susținut și favorizat direct de către Ministerul Finanțelor, a hotărât să atenteze la bugete locale în detrimentul interesului public, al cetățenilor, colectivităților locale, dar și a majorității covârșitoare a agenților economici mici care activează în teritoriu. Prin urmare, CALM, în numele tuturor colectivităților locale din Republica Moldova (sate, comune, orașe și municipii), își exprimă indignarea și profunda dezamăgire, cerând de la conducerea țării și de la organele de anchetă, investigarea tuturor circumstanțelor acestor acțiuni ilegale și contrare interesului public ale Ministerului Finanțelor, oprirea acestei inițiative păguboase și instituirea unui dialog cu APL/CALM privind situația, problemele reale ale mediului de afaceri și direcțiile de soluționare a acestora. În acest context, CALM vine cu următoarele precizări.

Unii cetățeni așteaptă ca în această perioadă dificilă prin care trece statul nostru, urmare a izbucnirii pe plan mondial a crizei epidemiologice, autoritățile naționale să întreprindă măsuri adecvate în domeniul politicilor bugetar–fiscale care să diminueze povara fiscală asupra agenților economici afectați cel mai mult de aceste evoluții, dar și să creeze spațiu bugetar în vederea finanțării unor cheltuieli urgente, în special, în domeniul protecției sănătății, să ofere instituțiilor de resort instrumente rapide și facile de intervenție care să vizeze amânarea perioadelor de prezentare a rapoartelor și de plată a impozitelor. Realitatea este însă alta. Așa cum reiese din proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2021, Ministerul Finanțelor face uz de condițiile speciale create de instituirea la nivel național a stării de urgență în vederea declanșării unui atac asupra autorităților publice locale și, implicit, asupra cetățeanului de rând.
Textul integral al Serviciului de comunicare al CALM îl putem citi aici.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte