CNSM: “Este inadmisibil ca salariații să fie nevoiți să își ia concedii neplătite, pierzând sursele de venit necesare pentru întreținerea familiei”

13 Martie 2020 07:41 504 0

În contextul Hotărârii Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică nr. 6 din 10 martie 2020 privind evoluția situației epidemiologice a infecției COVID-19, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) atenționează asupra necesității asigurării nivelului necesar de protecție social-economică a salariaților, inclusiv a celor cu copii. Despre aceasta se arată într-o scrisoare adresată joi, 12 martie, prim-ministrului Republicii Moldova, Ion Chicu.
Potrivit CNSM, ca urmare a suspendării procesului educațional în cadrul instituțiilor de învățământ general, profesional și universitar, până la 22 martie 2020, din partea salariaților cu copii care frecventează grădinițele și școlile (clasele primare), parvin multiple adresări, deoarece s-a creat o situație incertă, copii având nevoie de o îngrijire și supraveghere la domiciliu.

“Este inadmisibil ca salariații în această perioadă să fie nevoiți să își ia concedii neplătite sau concedii de odihnă, pierzând sursele de venit necesare pentru întreținerea familiei sau concediile de odihnă programate pentru perioada de vară, timp când copiii se află în vacanță”, se mai arată în scrisoare.

CNSM consideră că este necesar de a adopta măsuri concrete care ar viza menținerea nivelului veniturilor salariale în situația epidemiologică creată, inclusiv în cazurile când se suspendă procesul educațional.
Drept opțiuni pe care le văd sindicatele este acordarea obligatorie unuia dintre părinți cu copii care necesită supraveghere, a zilelor libere plătite sau, pornind de la situația epidemiologică, acordarea unui concediu pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu plata unei indemnizații pentru carantină din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.

Precizăm că astăzi Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a expediat în atenția conducătorilor instituțiilor de învățământ și autorităților administrației publice locale de nivelul I și II o scrisoare în legătură cu suspendarea procesului educațional în instituțiile de învățământ (se anexează). Ministerul precizează că angajații tuturor instituțiilor de învățământ își exercită atribuțiile de serviciu în conformitate cu programul de muncă stabilit, cu achitarea salariului de către angajator.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte