Chiar dacă nu au dat semne că sunt purtători de Coronavirus, banii intră în carantină pentru 14 zile

11 Martie 2020 16:21 929 0 Ultima modificare 11 Martie 2020 16:26

Într-un comunicat de presă, Banca Națională a Moldovei menționează că evitarea sau limitarea contactului cu banii care circulă din mână în mână poate avea efecte sesizabile pentru protecția sănătății fiecăruia. De aceea, BNM încurajează cetățenii să utilizeze metodele de plată fără numerar, cum ar fi aplicațiile internet, plățile securizate pentru comerțul electronic, precum și cardurile pentru plata bunurilor și serviciilor în puncte comerciale.

Aceste metode sunt mult mai igienice decât utilizarea numerarului și constituie o bună practică de prevenire a răspândirii bolilor transmisibile, inclusiv a virozei de tip Covid-19, se arată în comunicatul BNM.

Totodată, BNM, în calitate de autoritate monetară, ia măsuri speciale de stocare și procesare a bancnotelor și monedelor primite din circulație prin izolarea acestora pe o perioadă de minimum 14 zile, înainte de a fi repuse în circulație, pentru a limita riscul de propagare a noului virus.

De fapt, specialiștii știu că bancnotele care au fost în circulație și ajung la BNM pentru depozitare, înainte de repunere în circulație sunt supuse unui tratament antivirus, antibacterian. De ce intră banii în carantină pentru 14 zile, o știu doar bancherii, fiindcă medicii, specialiștii în virusologie au declarat cu certitudine că noul virus Covid-19 rezistă doar câteva ore pe obiecte, inclusiv pe bancnote. Ei, dar paza bună trece primejdia rea. Adică să tratăm cu respect și bancnotele, mai ales că nu cer cheltuieli în plus.

Deși în unele țări din Occident, afectat de Covid-19, au fost închise nu numai întreprinderi, ci și bănci, la noi, BNM, băncile și prestatorii de servicii de plată nebancari funcționează în regim normal, fiind gata să asigure toate serviciile financiare prestate. Deocamdată.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte