Veaceslav Ioniță: Omul de afaceri mai întâi trebuie educat, apoi controlat

06 Martie 2020 09:54 393 0

Businessul, în special cel mic și mijlociu, nu este astăzi protejat de abuzurile inspectorilor, atunci când sunt efectuate controale în activitatea agenților economici. O etapă premergătoare controlului trebuie să fie acțiunea de prevenție sau profilactică a mediului de afaceri. Despre aceasta s-a discutat la prima ședință a grupului de lucru a experților și mediului de afaceri pe marginea inițiativei legislative privind modificarea unor acte legislative (legea prevenției).
Prezent la ședință, expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, a spus că funcția de bază a oricărui organ de control al statului trebuie să fie educarea omului de afaceri și apoi controlul lui. În special acest lucru se referă la companiile mici. Dacă companiile mari, spune expertul, au juriști, persoane calificate, atunci în cazul companiilor mici, de multe ori acestea au nereguli în activitatea lor și nu din cauza că vor să încalce legea, dar nu au capacitate și nu știu absolut tot ce ține de domeniul lor.

Veaceslav Ioniță este de părere că prima dată când vine un reprezentant al statului să verifice un om de afaceri, el trebuie să facă mai întâi un audit a tot ce se întâmplă în companie, să depisteze care sunt neregulile. Ulterior, împreună cu agentul economic să formuleze un plan de acțiuni, să stabilească termenii de înlăturare a lacunelor și doar la următoarea vizită să verifice ceea ce s-a discutat preventiv.
Pentru a evita abuzurile din partea agenților economici, participanții la ședință au propus să fie clar separat controlul inopinat, pentru anumite încălcări evidente, de controlul ordinar. Trebuie să fie clar stipulat când poate veni organul de control inopinat la agentul economic. Veaceslav Ioniță crede că legislația națională trebuie să prevadă clar și faptul că prevenția sau profilaxia nu se referă la toate tipurile de încălcări. Crimele majore, cum ar fi spălarea de bani, evaziune fiscală în proporție deosebit de mari, încălcări evidente ale legislației, nu trebuie să se bucure de protecție, dar trebuie pedepsite în conformitate cu legea.

Expertul a mai declarat că foarte multe încălcări ale mediului de afaceri nu poartă un caracter critic, nu sunt ceva care aduc daune. De aceea agentul economic trebuie să fie îndrumat, corectat și doar apoi verificat și pedepsit, dacă nu s-a conformat. „Scopul legii prevenției este di-ntâi profilaxia și apoi pedeapsa”, a spune expertul.

Autorii inițiativei legislative, potrivit lui Veaceslav Ioniță, au propus ca în proiectul de lege să fie stipulat un termen clar de prevenție, de la 30 la 90 de zile, dar oamenii de afaceri consideră că nu ar trebui să fie introduși termeni foarte clari, deoarece ar limita și ar crea posibilități de manevră pentru controlori. „S-a propus să fie stipulate niște proceduri de stabilire a termenilor, iar el, termenul propriu zis, să fie un subiect de discuție dintre conducătorul întreprinderii controlate și cel care controlează. Oricum acest termen trebuie să fie un rezonabil, rațional, argumentat, pe care să poată să-l execute”, a conchis Veaceslav Ioniță.
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, scopul proiectului de lege cu privire la modificarea unor acte legislative (legea prevenției) este îmbunătățirea condițiilor de activitate ale mediului de afaceri și protecția agenților economici, în special a businessului mic și mijlociu de acțiunile „voluntariste” reprezentanților organelor de control.

În nota informativă a inițiativei legislative se spune că deși legea controlului de stat conține unele mecanisme de protecție, numite „prescripție” acestea nu se aplică s-au se aplică ineficient atunci când este vorba de businessul mic. Prescripția intervine în cazul unor încălcări minore care previn aplicarea sancțiunilor și încurajează formularea unor recomandări de remediere, cu stabilirea încălcărilor, prevederilor legale și un termen pentru aceste remedieri. De cele mai multe ori, aceste remedieri sunt cerute marilor întreprinderi și mai puțin businessului mic și mijlociu, care nu beneficiază de facto de consiliere și termen de remediere efectivă a unor carențe.
Experții și reprezentanții mediului de afaceri au decis să consulte proiectul inițiativei legislative și cu alți actori interesați, ulterior se vor întruni din nou pentru a discuta propunerile apărute.
Ședința s-a desfășurat la Parlament în cadrul consultărilor publice organizate de Comisia de Control al Finanțelor Publice și IDIS ”Viitorul” asupra proiectului de lege cu privire la răspunderea ministerială și a proiectului de lege cu privire la modificarea unor acte legislative (legea prevenției).

Activitățile s-au desfășurat în cadrul proiectului ”Suportul societății civile acordat Parlamentului Republicii Moldova în promovarea reformelor economice și evaluarea agențiilor independente de reglementare”, implementat de IDIS Viitorul și sprijinit financiar de Fundația Soros Moldova.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte