Guvernul a modificat acordarea creditelor de către organizațiile de creditare nebancară

13 Februarie 2020 18:50 537 0 Ultima modificare 13 Februarie 2020 18:54

Guvernul a aprobat modificări în mai multe acte legislative menite să reglementeze activitatea organizațiilor de creditare nebancară. Prin modificări se propune limitarea costurilor aferente creditelor de consum acordate pe un termen de până la 2 ani.

Valoarea acestor costuri nu trebuie să depășească suma inițială a creditului. În cazul creditelor de până la 50 de mii de lei, se propune interzicerea modificării clauzelor contractuale care, ca efect, măresc obligațiile de plată ale consumatorului.

De asemenea, va fi interzisă încheierea cu același debitor a contractelor de refinanțare a creditelor ce înregistrează întârzieri de plată mai mari de 30 de zile, transmite IPN.

Alte modificări prevăd restricționarea organizațiilor de creditare nebancară în a atrage fonduri rambursabile de la public. Pe de altă, li se va acorda dreptul de a contracta împrumuturi subordonate, similare practicii din domeniul bancar. 

Prin modificările  aprobate de Guvern, se majorează cerințele de capital pentru aceste organizați, de la 300 de mii la 1 milion de lei. Documentul mai obligă organizațiile de creditare nebancară să prezinte rapoarte cel puțin către un birou al istoriilor de credit.

„Până în 2018, organizațiile de creditare nebancară nu au fost supuse reglementărilor și, având în vedere amploarea pe care a lut-o creditarea nebancară, considerăm că modificările promovate vor consolida sectorul de creditare, inclusiv prin atenuarea riscurilor aferente.

De asemenea, vor contribui la un proces de creditare mai responsabilă a cetățenilor”, a declarat ministrul finanțelor, Sergiu Pușcuța. El a mai precizat că în țară activează circa 160 de organizații de creditare nebancară, activele cărora depășesc 10 miliarde de lei.

Portofoliul de creditare însumează 9 miliarde de lei, dintre care 7,5 miliarde de lei sunt credite și 1,5 miliarde lei leasing. Din totalitatea de credite acordate, 80 % revin persoanelor fizice. Cota în PIB a sectorului de creditare nebancară constituie circa 3,5%.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte