Cetățenia prin investiții – metodă de a obține finanțare suplimentară la buget

12 Februarie 2020 13:06 474 0 Ultima modificare 12 Februarie 2020 13:08

Programul Cetățenie prin Investiție, implementat în Republica Moldova, este un program de obținere a fondurilor suplimentare la bugetul de stat, fiind unul foarte robust, dar în același timp protejat împotriva unor eventuale riscuri. Pe lângă faptul că este o metodă foarte bună de a obține o finanțare suplimentară la buget, este și un instrument de a atrage investiții necesare și importante pentru dezvoltarea infrastructurilor din țările respective.

Declarațiile în acest sens au făcute de către Paddy Blewer, director relații cu publicul al companiei Henley & Partners, partenerul Guvernului Republicii Moldova în implementarea Programului de Cetățenie prin Investiții.

Într-o conferință de presă la IPN, Paddy Blewer a declarat că există experiența altor state, în care unii cetățeni nu au fost informați suficient despre programele cu privire la acordarea cetățeniei prin investiții.

Or, populația trebuie să cunoască avantajele acestui mecanism, precum și despre măsurile de minimizare a riscurilor care sunt implementate în cadrul programului.

Țări dezvoltate, cum ar fi SUA, Marea Britanie, Malta, Cipru, au implementat cu succes aceste programe. „Este o metodă foarte bună de a obține o finanțare suplimentară la bugetul de stat și de a atrage investiții necesare și importante pentru dezvoltarea infrastructurilor din țările respective”, susține Paddy Blewer.

Reprezentantul companiei spune că Henley & Partners posedă o experiență de 20 de ani și aduce cele mai bune practici, cele mai înalte standarde de guvernanță și administrare a programelor respective.

„Esența acestui program constă în faptul că un investitor global, care dorește să investească în alte țări, investește în Republica Moldova și obține cetățenia Republicii Moldova.

Acordarea cetățeniei este precedată de către un sistem riguros de verificare. Acestea se referă la investigarea, verificarea tuturor datelor despre solicitantul de cetățenie.

Apoi are loc o injectare a capitalului în Republica Moldova și în acest sens se planifică crearea unui fond național, care va putea fi utilizat pentru dezvoltarea infrastructurii, de exemplu”, a menționat Paddy Blewer.

El a precizat că Henley & Partners nu face recomandări referitor la utilizarea acestor bani. Guvernul decide cum aceste surse vor fi utilizate.

Însă, în alte țări, există practici reușite cât aceste investiții au fost direcționate către infrastructuri strategice, întreprinderi noi, care ulterior, prin achitarea taxelor, generează venituri suplimentare în bugetul de stat.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte