Mai bine de jumătate din Fondul de Dezvoltare a Agriculturii este pentru acoperirea restanțelor

04 Februarie 2020 10:59 392 0 Ultima modificare 04 Februarie 2020 11:03

Din acest an, cereri pentru acordarea subvențiilor din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor putea depune nu doar agricultorii, dar și administrațiile publice locale, persoanele fizice și juridice non agricole, transmite IPN.

Vadim Curmei, directorul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, a spus, la o conferință de presă, că din acest an sunt propuse spre subvenționare trei măsuri noi. Pentru două măsuri sunt eligibile spre a primi subvenționare administrațiile publice locale.

Acestea vor putea aplica pentru proiecte de dezvoltare și îmbunătățire a nivelului de trai a satelor. Suma solicitată nu va depăși trei milioane de lei, dintre care 80% va fi contribuția statului. A treia măsură vizează persoanele fizice și juridice non agricole.

Este vorba despre meșteșugari și alte persoane care desfășoară activități în localități. Suma solicitată de aceștia nu va depăși un milion de lei, iar contribuția statului va fi de 50%.

În acest an, Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural este de un miliard de lei, sumă din care urmează să fie acoperite și restanțele pentru 2019 (570 de milioane de lei).

Ion Perju, ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, a precizat că în 2019 AIPA a recepționat 7505 cereri de solicitare a subvențiilor. Până la epuizarea fondului, au fost autorizate spre plată 585 de milioane de lei, pentru 3231 de cereri.

Din sursele fondului pentru 2020 prioritar urmează a fi achitate subvențiile pentru 4091 de cereri depuse în 2019.

Contribuția la Fondul Național al Viei și Vinului va fi de 21,4 milioane de lei. Pentru subvențiile în avans sunt prevăzute 50 de milioane de lei.

Subvențiile în avans pentru implementarea măsurilor de dezvoltare rurală urmează să fie alocate în sumă de 150 de milioane de lei, subvenția post investițională – 208,6 milioane de lei.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte