Delegaţia UE în Republica Moldova: UE finanţează un acord regional de roaming între ţările Parteneriatului Estic

03 Februarie 2020 16:28 407 0 Ultima modificare 03 Februarie 2020 16:36

Uniunea Europeană vrea să faciliteze acordul de roaming între ţările care fac parte din Parteneriatul Estic, finanţând un studiu pregătitor şi oferind asistenţă tehnică continuă ţărilor implicate.

Într-un răspuns oferit pentru TVR Moldova, Delegaţia Uniunii Europene de la Chişinău a menţionat că acordul se bazează, în mare parte, pe modelul de acţiune al roamingului din ţările Uniunii Europene.

Modelul de acţiune este la fel ca în Balcanii de Vest, UE urmînd a împărtăşi cele mai bune practici în acest domeniu”, se arată în declaraţia Delegaţiei UE la Chişinău.

De asemenea, într-un răspuns oferit la solicitarea TVR MOLDOVA, Ministerul Economiei a menţionat că acordul are drept scop diminuarea treptată a tarifelor de roaming aplicate între ţările membre ale Parteneriatului Estic (Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Armennia, Georgia şi Azerbaidjan) şi, în final, eliminarea acestor tarife.

Conform acordului, în fiecare stat membru al Parteneriatului Estic vor fi aprobate acte normative şi reglementări, care vor servi drept bază juridică pentru ca autorităţile de reglementare să impună furnizorii de servicii de comunicaţii mobile să diminueze tarifele de roaming pentru statele respective”, se arată în declaraţia Ministerului Economiei.

La data de 21.11.2018, în oraşul Vilnius, Lituania, a avut loc Şedinţa Plenară a EaPeReg (Eastern Partnership Electronic Communications Regulators Network), în cadrul căreia a fost prezentat, proiectul „Foii de parcurs pentru elaborarea unui Acord Regional de Roaming între ţările membre ale Parteneriatului Estic”, elaborat de Grupul de lucru al experţilor în roaming (REWG) din cadrul EaPeReg.

„Foaia de parcurs” a fost aprobată la cea de a 3-a Reuniune Ministerială pentru Economia Digitală, care a avut loc în februarie 2019 la Bucureşti, România.

Conform prevederilor acesteia, Acordul regional urmează să fie semnat de toate statele membre ale Parteneriatului Estic în luna mai 2020, iar până la finele anului curent urmează să fie finalizate toate procedurile naţionale pentru intrarea în vigoare a Acordului în fiecare din ţările semnatare.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte