Peste un milion de tone de mărfuri au fost transportate în 2019 prin Portul Giurgiulești

23 Ianuarie 2020 16:09 382 0 Ultima modificare 23 Ianuarie 2020 16:11

Pe parcursul anului trecut, prin Portul Giurgiulești au fost transportate peste un milion de tone de mărfuri, dintre care 57% s-au exportat, iar restul au fost importate. 72% din importuri au fost din Uniunea Europeană, cu precădere din România. În perspectiva apropiată, în Port va fi pus în funcțiune un terminal pentru transportul vinului în vrac, care va impulsiona exportul de vinuri și va lărgi geografia exporturilor din acest domeniu. Informațiile au fost prezentate în cadrul unei vizite de lucru a premierului Ion Chicu la Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG), transmite IPN.

65% din acțiunile portului sunt în proprietatea BERD și 35% le deține Danube Logistics Holding. În port activează peste 470 de angajați și în infrastructură au fost investite circa 70 de milioane de dolari. Mathias von Tucher, directorul general al Danube Logistics Holding, a făcut o scurtă prezentare a portului la etapa actuală.

Managementul Portului a listat un șir de probleme, printre care și aspecte care pot compromite intențiile investiționale și care pot genera condiții de competiție neloială. A fost evidențiată necesitatea realizării activităților de menținere a navigabilității fluviale pe râul Prut, acțiuni care astăzi le execută gestionarii PILG. A fost menționată și problema unor abordări învechite și conflictuale ce împiedică desfășurarea activităților operaționale și procesul investițional.

Prim-ministrul Ion Chicu a solicitat reprezentanților Ministerul Economiei și Infrastructurii să examineze fiecare subiect, să prezinte informație și soluții pentru dezvoltarea sustenabilă a activităților portuare într-o manieră legală cu respectarea obligatorie a cerințelor de protecție a mediului.

Tot astăzi, premierul a vizitat Zona Economică Liberă Vulcănești. „ZEL Vulcănești are un potențial mai mare. Suntem gata sa oferim oamenilor de afaceri toată susținerea Guvernului pentru a progresa. Companiile sunt orientate spre export și aceasta este important. Există unele probleme, precum insuficiența forței de muncă, gestionarea reziduurilor industriale și altele.

De asta am venit aici, să identificăm soluții în comun. Nu vom lucra doar în birouri, vom fi conectați direct la situația reală. Și cred că aceasta este abordarea corectă”, a menționat premierul, citat într-un comunicat de presă al Guvernului. De asemenea, prim-ministrul a vizitat spitalul raional din orașul Vulcănești, precum și Liceul teoretic „Luceafărul” din oraș.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte