Audit la ADR Nord a proiectelor finanţate de UE

22 Ianuarie 2020 12:29 411 0 Ultima modificare 22 Ianuarie 2020 12:31

O misiune de audit la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord analizează, în perioada 20-23 ianuarie, modul cum a fost desfășurată etapa de elaborare a documentației tehnice pentru șase proiecte regionale de aprovizionare cu apă, canalizare și eficiență energetică în clădirile publice. Elaborarea acestei documentații a fost posibilă datorită suportului Uniunii Europene, oferit prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), transmite MOLDPRES.

Luni, 20 ianuarie, în cadrul primei ședințe cu participarea specialiștilor ADR Nord, auditorii internaționali, Mary Pope și Alexandru Bănulescu, au fost informați despre cele mai importante activități realizate în procesul de implementare a celor șase proiecte finanțate de UE.

Directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu, a remarcat deschiderea din partea reprezentanților localităților beneficiare față de un proces de durată cum a fost cel de planificare și desfășurare a activităților, în urma cărora a fost elaborată documentația tehnică pentru cele șase proiecte. Totodată, Bândiu a subliniat că misiunea auditorilor internaționali contribuie la creșterea transparenței în procesul de implementare a proiectelor.

La rândul lor, specialiștii ADR Nord au menționat unele provocări înregistrate în procesul de elaborare a documentației tehnice: oferte insuficiente din partea operatorilor economici; lipsa experienței proiectanților naționali, mai cu seamă în domeniul eficienței energetice; discrepanțe între documentația tehnică și situația din teren, fapt ce, în urma depistării unor volume suplimentare, a rezultat cu necesitatea majorării contribuțiilor financiare din partea beneficiarilor.

După elaborarea documentației tehnice, urmează etapa de implementare a proiectelor prioritare pentru construcția infrastructurii propriu-zise. În prezent, ADR Nord pregătește etapa achizițiilor de lucrări de construcție.

Evenimentul oficial de transmitere către beneficiari a documentației tehnice pentru cele șase proiecte regionale a avut loc în decembrie 2019. Obiectivul general al acestor proiecte este de a spori accesul cetățenilor la servicii îmbunătățite de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și de eficiență energetică în clădirile publice.

Uniunea Europeană a început să susțină domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldovei încă din 2013, iar sectorul dezvoltării regionale a fost inclus ca un capitol important în Acordul de Asociere Republica Moldova - UE. În iunie 2016, GIZ Moldova și Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova au semnat Acordul de Grant privind „Elaborarea proiectelor tehnice și a documentației de licitație pentru lucrările de construcție în cadrul proiectelor selectate ce țin de domeniul aprovizionare cu apă și canalizare  și eficiența energetică  în cele trei regiuni de dezvoltare din Republica Moldova”. Bugetul total al Acțiunii a fost de 3,5 milioane euro acordați de UE și 325 mii euro oferiți de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte