O echipă FMI vine în Republica Moldova

17 Ianuarie 2020 18:26 627 0 Ultima modificare 17 Ianuarie 2020 18:30

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, se va afla în vizită la Chișinău în perioada 22 ianuarie–5 februarie. Despre vizită anunță, într-o declarație de presă, Volodymyr Tulin, reprezentant permanent al FMI în Republica Moldova, transmite IPN.

Pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuții cu autoritățile în contextul pregătirii pentru consultările periodice prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI pentru anul 2020 și a celei de-a șasea evaluări, finale, a Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanțare extinsă).

Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza datele și va evalua perspectivele la nivel macroeconomic, precum și va discuta cu autoritățile despre provocările pe termen mediu, riscurile cu care se confruntă economia Republicii Moldova și politicile necesare pentru a le face față.

Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (sumă echivalentă cu circa 182 milioane de dolari și cu 75% din cota deținută de Republica Moldova la FMI. Dintre acestea 115 milioane de DST (circa 160 milioane de dolari) au fost deja debursate.

Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare, care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanțare extinsă, care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment, 1,7%), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte