Gazoductul TurkStream, inaugurat de Putin și Erdogan, lasă Moldova fără venituri de un miliard

09 Ianuarie 2020 19:12 693 0 Ultima modificare 09 Ianuarie 2020 19:13

Gazoductul Turkish Stream, care face legătura între Rusia și Turcia, a fost lansat în cadrul unei ceremonii grandioase la Istanbul, pe 8 ianuarie, în prezența președintelui rus, Vladimir Putin, și a omologului său turc, Recep Erdogan. Cei doi lideri de stat au deschis în mod simbolic robinetul gazoductului.

Gazoductul TurkStream lasă R. Moldova fără tranzitul de gaze rusești spre statele din Balcani și Turcia. Acestea aduceau venituri anuale de aproape un miliard de lei, scrie mold-street.com

În cadrul ceremoniei, Erdogan a catalogat deschiderea gazoductului, care urmează să transporte anual 31,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, drept un ”eveniment istoric în relaţiile turco-ruse şi pentru sectorul energetic regional”.

Pentru Rusia este vorba despre alimentarea Europei de Sud şi de Sud-Est - prin ocolirea Ucrainei, iniţial principala ţară de tranzit a gazelor naturale ruseşti livrate Europei, dar cu care relaţiile s-au deteriorat profund după anexarea Crimeei şi izbucnirea unui război în estul rusofon, în 2014.

Totodată gazoductul a lăsat R. Moldova practic fără tranzit de gaze din Rusia spre statele din Balcani.

Astfel de la 1 ianuarie 2020 nici o moleculă de gaz din Rusia nu a tranzitat Moldova pe traseul vechi, care aducea venituri anuale de 50-60 milioane de dolari companiilor Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz, ce fac parte din Moldovagaz.

Primul efect ale acestei conducte este majorarea de 8 ori de la 1 ianuarie 2020, a tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de întreprinderea Moldovatransgaz.

Gazoductul Turkish Stream se întinde pe o distanţă de peste 1800 de kilometri. Acesta va transporta gaze ruseşti în Turcia, precum şi în multe ţări europene.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte