FUNDAȚIILE „DE CARITATE” ALE POLITICIENILOR // VIDEO

18 Octombrie 2019 19:40 437 0

Deputatul Blocului ACUM, Lilian Carp, a prezentat astăzi un proiect de lege care își propune să împiedice implicarea politică a fundațiilor de caritate ale unor politicieni sau ale rudelor acestora. Potrivit legii, fundația de caritate este o organizație necomercială și apolitică. Însă, potrivit parlamentarului, prin activitatea unor fundații are loc o finanțare netransparentă a partidelor politice.

Potrivit deputatului, proiectul de lege are menirea „să înlăture lacunele legislative existente, totodată, oferind soluții de reducere a riscului de utilizare a acestor fundații în scopuri politice, mai ales electorale”. Mai exact, soluția ar fi refuzul de a înregistra simbolica fundației.

Fundațiile deja înregistrate, trebuie să se „reînregistreze” în termen de 3 luni. În cazul în care nu se vor conforma prevederile legale, acele fundații vor fi iradiate din registru.

Proiectul mai presupune ca fundațiile să nu desfășoare acțiuni sau manifestări care exprimă preferințele politice sau favorizarea unui concurent electoral sau partid politic.

Până la înaintarea spre adoptare în plenul Paralmentului, proiectul propus urmează a fi supus dezbaterilor publice.

Lilian Carp a menționat că în Moldova sunt patru-cinci fundații mari, care conțin în denumirea lor numele politicienilor, soțiilor acestora sau sunt asociate cu anumiți politicieni sau partidele acestora și se implică direct în activitățile de promovare politică, fapt interzis prin lege.

Menționăm că, printre cele mai active organizații cu statut de fundație de caritate este Fundația de binefacere „Din Suflet”, care aparține Galinei Dodon, soția președintelui Igor Dodon, Fundaţia de caritate „Miron Shor”, tatăl lui Ilan Șor, Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss” și Fundația „Renato Usatîi”.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte