PRIMA TRANȘĂ DIN SUPORTUL MACROFINANCIAR // VIDEO

10 Octombrie 2019 21:38 465 0

Comisia Europeană a aprobat astăzi tranșa de 30 de milioane de euro pentru asistență macrofinanciară acordată Republicii Moldova. Aceasta este prima dintre cele trei plăți planificate în cadrul programului de asistență macrofinanciară către Moldova, care a fost adoptat în septembrie 2017.

Potrivit unui comunicat al Comisie Europene, Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, fiscalitate și vamă, a menționat că această plată este o expresie a sprijinului pentru punerea în aplicare a reformelor-cheie pentru îmbunătățirea normelor democratice și protejarea statului de drept în Moldova.

Plățile vin cu o serie de condiții: precondițiile politice legate de respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului trebuie să fie îndeplinite, iar măsurile de politică specifice trebuie să fie implementate cu succes.

În iunie 2018, în urma evaluării conform căreia condițiile politice nu au fost îndeplinite, lansarea primei tranșe a programului a fost suspendată. Această evaluare s-a bazat, în special, pe decizia Curții Supreme de Justiție privind invalidarea netransparentă a rezultatelor alegerilor locale anticipate din Chișinău.

Serviciile Comisiei și Serviciul European de Acțiune Externă vor continua să monitorizeze îndeaproape și să evalueze îndeplinirea angajamentelor de politică specifice și a precondițiilor politice înainte de a doua și a treia tranșă a acestui program de asistență macrofinanciară.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte