Fermierii din Făleşti îşi vând produsele pe piețele din Arabia Saudită

15 Martie 2019 12:03 383 0

Pentru a ajunge proaspete în Arabia Saudită sau Qatar, merele din Republica Moldova parcurg un drum lung şi anevoios.

Casele de ambalare sânt însă o şansă de a-i face faţă. S-au convins de acest lucru cinci fermieri din raionul Făleşti care şi-au unit forţele şi au deschis o linie modernă de sortare şi ambalare a merelor, transmite Noi.md

Chiar dacă producea mere multe şi de calitate, Igor Chihai se pomenea în primăvară cu marfa în hambare şi cu cheltuielile neacoperite. Pentru a rezista, încă din 2015 şi-a unit forţele cu alţi patru producători din raion într-o cooperativă. 

Cu suportul şi asistenţa proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, au construit la Domulgeni o casă de ambalare, dotată cu un depozit frigorific şi o linie modernă de sortare. 

Exigenţele şi preferinţele sînt cu adevărat diverse. Agricultorii aleg soiurile, mărimea şi chiar fermitatea fructelor în funcţie de ţara de destinaţie. 

Pentru a păstra calitatea merelor pînă la client şi ambalajul este ales în funcţie de ţară şi calea de transport. Noile tehnologii le-au permis să crească exporturile şi să diversifice pieţele de desfacere.  

Astfel, merele de la Domulgeni ajung în Rusia, Arabia Saudită, Qatar şi Bangladesh. Totuşi prea puţini agricultori dispun de asemenea condiţii. 

Potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe "Moldova Fruct", în 2018, Republica Moldova a avut o recoltă record de mere, peste 600 mii tone. În lipsa infrastructurii de post-recoltare, mai bine de jumătate au mers la procesare, la un preţ foarte mic.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte