Milionarul din Moldova care vrea un credit de 300 milioane de dolari

13 Martie 2019 10:18 361 0

Mai multe companii din Moldova, dar și alte state, afiliate milionarului Vaja Jhashi și-au dat acordul de a garanta un împrumut de circa 300 milioane de dolari.

Beneficiar este firma Aragvi Finance International DAC din Irlanda, deținută de Aragvi Holding International Ltd din Cipru, o altă companie controlată de Jhashi, transmite mold-street.com.

Așa au procedat deja companiile Floarea Soarelui din Bălți, Elevatorul Iargara, Combinatul de Cereale Aur Alb, Elevator Kelley Grains etc.

Cine se împrumută?

Din datele făcute publice rezultă că garanția este acordată companiei Aragvi Finanțe International DAC, o societate cu răspundere limitată înființată anul trecut în Dublin, Irlanda, care la fel face parte din grupul deținut de Vaja Jhashi.

Ultima s-a înregistrat pe 30 ianuarie 2018 şi la Bursa din Dublin, iar în acest an urmează să emită valori mobiliare (Notes) în valoare de până la 300 milioane de dolari, cu o rată anuală a dobânzii de până la 12% și scadență de cinci ani.

Tododată au fost acceptate și acordul de trust (Trust Deed), între emitent, garanți, Intertrust Trustees Limited (Marea Britanie) și BNY Mellon Corporate Trustee Services Limited, la care se adaugă un acordul de garanție şi altul de agenție cu un grup de companii și bănci.

Această operațiune este practic o repetare a unei acțiuni similare realizate fără succes un an în urmă, când era o premieră pentru o corporație moldovenească.

Bani pentru a refinanţa proiectele

"Principalul motiv al emisiunii de obligațiuni este de a reechilibra și optimiza structura de capital a Grupului (Trans-Oil n.r.). Astfel, unul dintre scopurile principale ale obligațiunilor va fi refinanțarea sumelor restante de DFI, a mai multor bănci din Moldova și a altor facilități costisitoare existente pe termen lung", se arată într-un raport al grupului Aragvi, controlat de milionar.

Menţionăm că Vaja Jhashi este cetățean american, georgian, rus și moldovean, născut în Rusia, și este considerat un apropiat al liderului democrat Vladimir Plahotniuc.

El administrează și deține controlul grupului Trans-Oil din Moldova, care înglobează peste 20 de companii de pe piața cerealelor și oleaginoaselor din Moldova, Ucraina, Georgia, Elveţia, Cipru, inclusiv cei mai mari producători de ulei, dar și cele mai mari elevatoare și terminale de transbordare din Moldova. În plus grupul susţine că deține circa 55.000 de hectare de terenuri agricole.

Anterior o companie internațională specializată a făcut și o evaluare a activelor grupului Trans-Oil. Conform datelor de la mijlocul anului 2017, valoarea a 22 de active a fost estimată la 237,2 milioane de dolari. Grosul acestor active se află în Republica Moldova, două în Ucraina și unul în Geneva, Elveția.

La toate aceste active, Vaja Jhashi deține cote majoritare direct sau prin alte firme. Astfel în baza acestei evaluări internaționale, valoarea doar a activelor cei aparțin este de circa 210 milioane de dolari.

sursa: mold-street.com
 
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte