Calitatea produselor petroliere importate în Moldova va fi monitorizată

11 Februarie 2019 11:03 190 0

Calitatea benzinei și motorinei importate în Republica Moldova va fi monitorizată de o inspecție recunoscută de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Proiectul a fost elaborat în scopul realizării acțiunilor stabilite în Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2017-2019.

Conform prevederilor Legii privind piața produselor petroliere, Ministerul Economiei și Infrastructurii este responsabil de elaborarea politicilor publice și actelor normative în procesul monitorizării calității produselor petroliere.

Monitorizarea calității produselor petroliere se realizează în cadrul unui sistem de monitorizare aprobat de Guvern. Proiectul instituie sistemul de monitorizare a calității benzinei și motorinei, care prevede stabilirea specificațiilor tehnice către benzină și motorină, precum și mecanismele de monitorizare în baza standardelor europene.

Totodată, hotărârea guvernamentală stipulează că se interzice importul și comercializarea cu ridicata a produselor petroliere fără certificate de origine și de calitate. În prezent, importul și comercializarea sunt certificate prin prelevarea probelor în regim vamal și eliberarea ulterioară a certificatului de conformitate. Totodată, se face referire la certificatul de calitate, copia căruia se autentifică, care confirmă calitatea produselor, dar procedura căruia nu este clară, notează autorii proiectului.

Proiectul mai prevede că importatorul, transportatorul și vânzătorul cu amănuntul au obligația de a păstra înregistrarea tuturor cantităților de benzină și motorină introduse pe piață, precum și rapoartele de inspecție aferente acestora, cel puțin un an. 

De asemenea, pe teritoriul Republicii Moldova se interzice importul, depozitarea și comercializarea benzinei cu tetraetil de plumb. Se interzice importul, depozitarea și comercializarea absorbantelor și aditivelor halogene pentru combustibili și uleiuri.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte