Deputați PDM: O întreprindere a lăsat terenurile agricole în paragină

06 Februarie 2019 09:01 237 0
Deputați PDM: O întreprindere a lăsat terenurile agricole în paragină simbol

Deputaţii democraţi Serghei Sârbu şi Valentina Stratan afirmă într-o notă informativă că suprafeţele de teren gestionate de Întreprinderea de Stat „Staţiunea Didactică Experimentală „Chetrosu" nu mai sunt utilizate conform destinaţiei şi se află în paragină de ani buni.

Din aceste motive legiutorii consideră necesar de a modifica anexa la Legea nr.668/1995 pentru aprobarea Listei unităților ale căror terenuri destinate agriculturii rămân în proprietatea statului şi de a lua de la această întreprindere 10 hectare de teren pentru ai transmite localităţii Chetrosu, ca aceasta să îşi poată soluţiona "atât problemele de dezvoltare ale localităţii cât şi cele de ordin demografic".

Potrivit unui proiect promovat de democraţi în Parlament, în Chetrosu din anul 2008 au fost epuizate suprafeţele de teren din fondul de rezervă destinat dezvoltării localităţii, în special pentru acordarea loturilor destinate construcţiei caselor individuale, transmite mold-street.com.

Ca rezultat zeci de familii tinere nu pot obţine loturi pentru construcţia caselor de locuit. "Problema lipsei terenurilor din fondul de rezervă necesare pentru dezvoltarea socială a localităţii Chetrosu este una stringentă pentru Administraţia Publică Locală şi pentru locuitorii comunei Chetrosu", precizează deputaţii.

Staţiunea Didactică Experimentală „Chetrosu" este subordonată Universităţii Agrare de Stat din Moldova şi deţine la Chetrosu 1.273 hectare de terenuri agricole, care - potrivit deputaţilor - ar sta paragină. Astfel, înstrăinarea celor 10 hectare nu va afecta activitatea staţiunii.

De notat că anual peste 200.000 de hectare de terenuri agricole rămân nelucrate şi pradă buruienilor.

Anterior premierul Pavel Filip a cerut procuraturii investigarea cazurilor de administrare dubioasă a terenurilor instituțiilor de învățământ și cercetare cu profil agricol, pentru finanţarea cărora s-ar cheltui anual circa 312 milioane de lei.

Totodată Prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru, care să propună soluții pentru depășirea situației critice din domeniu. Au trecut mai mult de trei luni dar nici-un rezultat.

 

sursa: mold-street.com.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte