BNM a aderat la Memorandumul de cooperare cu Autoritatea Bancară Europeană

04 Februarie 2019 15:17 184 0 Ultima modificare 04 Februarie 2019 15:19

Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat că a aderat la Memorandumul de cooperare între Autoritatea Bancară Europeană (ABE) și autoritățile de supraveghere bancară din Europa de Sud-Est. 

Republica Moldova este prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care a aderat la acest memorandum. Această realizare a fost posibilă după ce în anul 2018 ABE a evaluat pozitiv regimul de confidențialitate aplicat de Republica Moldova în domeniul supravegherii bancare, transmite stiri.md. 

„Aderarea la Memorandumul cu ABE este un pas important al BNM în contextul realizării angajamentelor din Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și al promovării reformelor din sectorul bancar în vederea fortificării cadrului de reglementare și supraveghere în conformitate cu standardele internaționale”, a subliniat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

„ABE salută aderarea Băncii Naționale a Moldovei la Memorandumul de cooperare cu autoritățile bancare din Sud Estul Europei”, se arată într-un comunicat al autorității bancare europene.  Acest acord „stabilește un cadru de cooperare și schimb de informații menit să consolideze reglementarea și supravegherea bancară a băncilor care operează în UE și în țările din Europa de Sud-Est”.

BNM precizează că odată cu aderarea la Memorandum, va fi instituit un cadru de cooperare și schimb de informații între BNM și ABE în domeniul reglementării și al supravegherii bancare. 

De asemenea, ABE va oferi acces pentru BNM la activitățile sale de formare profesională organizate cu regularitate. În același timp, BNM va furniza către ABE, periodic sau ad-hoc, informații cu privire la evoluțiile relevante ale sistemului bancar din Republica Moldova, care vor fi utilizate în scopuri de analiză a riscurilor.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte