VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dumitru Grosei: „Noi nu suntem o amenințare pentru Rusia”

RADIOGRAFIA SĂPTĂMÂNII cu Iulian Ciocan

Invitatul emisiunii e cineastul Dumitru Grosei care condiseră că Rusia nu va invada Republica Moldova, că președinta Maia Sandu are o politică față de Rusia foarte prudentă, atentă, dar și hotărâtă, deci n-a fost chiar timidă, că nu suntem în postura de a lupta cu Rusia și dacă putem păstra pacea atât cât o putem păstra, trebuie s-o păstrăm, că îndemnul Maiei Sandu – Te așteptăm acasă! – va fi ignorat de către cei mai mulți moldoveni din diaspora, că are reproșuri pentru toate guvernările, căci sunt ineficiente.

Vocea Basarabiei: Dle Grosei, bine ați venit la Vocea Basarabiei! Subiectul cel mai fierbinte este, firește, războiul din Ucraina. Suntem la o zvârlitură de băț de acest război, ne despart vreo 200 de kilometri de regiunea Herson. O să pornesc de la un citat recent al purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov: „…urmărim cum actuala conducere a Moldovei încearcă să introducă o agendă anti-rusă, să transmită idei despre o amenințare efemeră, iluzorie, face tot ce e posibil pentru a se distanța politic de ideea oricărei interacțiuni cu Rusia”. De fapt, dinspre Rusia ne vin două tipuri se mesaje, aș zice eu, niște avertismente, pe de o parte, un soi de iritare că Moldova nu face ceva cum trebuie și, pe de altă parte, ne vine de fiecare dată asigurarea că Moldova nu va păți nimic. Deci e un soi de mesaj oarecum contradictoriu. Întrebarea mea este pentru d-ta: va invada Rusia Republica Moldova, putem să ne așteptăm la un asemenea scenariu?

Dumitru Grosei: Eu cred că Rusia nici nu a plecat de aici, deci nu știu dacă putem să vorbim despre o invazie din astea de genul celei din Ucraina, deoarece rușii stau aici, au trupe pe teritoriul Republicii Moldova, Putin are foarte mulți fani în Moldova ș.a.m.d. Dar eu nu cred că pentru ruși este o problemă Republica Moldova, pentru că ei și-au asigurat, să zic așa, liniștea din partea Republicii Moldova. Noi nu suntem o amenințare pentru Rusia.

Vocea Basarabiei: OK! Deci, vreți să spuneți că nu vă așteptați la o invazie?

Dumitru Grosei: Nu!

Vocea Basarabiei: Dar nu credeți totuși că Moscova nu se mulțumește doar cu influența de la distanță, că vrea realmente să stăpânească teritoriul Republicii Moldova, așa cum stăpânește, de exemplu, niște teritorii acaparate de la Ucraina și că, de fapt, vrea să restabilească Uniunea Sovietică, iar restabilirea Uniunii Sovietice asta și înseamnă: să stăpânești, de facto, realmente, niște teritorii?

Dumitru Grosei: Da, sunt de acord, dar eu cred că discuțiile acestea se fac la un nivel mai înalt, n-o să ia această decizie doar Putin ca să ne invadeze, adică trebuie să i se permită chestia aceasta, iar barometrul pentru mine este Ambasada Statelor Unite ale Americii, care în loc să plece de aici sau să-și restrângă activitățile, ei, dimpotrivă, au de gând să se extindă (știți despre fostul stadion republican). Și eu cred că aceasta-i o chestie care s-a decis deja undeva, că, chiar dacă se va reface Uniunea Sovietică, este posibil să se refacă în formatul de până la al Doilea Război Mondial, fără Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Cum vi s-a părut comportamentul conducerii Republicii Moldova în aceste cinci luni și ceva de când a început războiul, pentru că mie mi se pare un comportament destul de prudent, aș zice, chiar cuminte oarecum? Există mereu o frică de a nu supăra Rusia, chiar când au fost acele incidente, atentate la Tiraspol, conducerea Republicii Moldova mereu cumva a încercat să liniștească spiritele. Deci, cum vi se pare și în ce măsură atitudinea conducerii este supărătoare pentru Kremlin?

Dumitru Grosei: Eu nu cred că atitudinea este supărătoare pentru Kremlin, aceasta-i o chestie retorică, dar în primele zile de război pe mine chiar m-a bucurat atitudinea dnei Maia Sandu, în principiu, a președintei Republicii Moldova, pe care eu nu am votat-o, vă spun direct. L-am votat pe Năstase, deși nu-mi plăcea nici Năstase, dar nu știu cum așa, am vrut să-l votez pe Năstase. Spun asta deschis, că nu am ce ascunde, dar am început să o respect mai mult pe dna Sandu atunci când am văzut că ea are o politică foarte prudentă, atentă, dar și hotărâtă, deci n-a fost chiar timidă. Am văzut ce răspunsuri dădea și mi-au plăcut, adică cu destulă înțelepciune, iar în ceea ce privește guvernul, pe mine mă deranjează activitatea Guvernului Republicii Moldova, care este sub orice critică, mai ales în direcțiile-cheie sau strategice.

Vocea Basarabiei: Un exemplu care vă deranjează puteți să ne dați?

Dumitru Grosei: Da. Chiar chestiile astea cu energia, nu prea țin sub control toate lucrurile astea. Pe de altă parte, este de explicat atitudinea conducerii, așa cum ați spus, timidă și poate prea prudentă pe alocuri, pentru că noi nu putem să ne opunem, nu putem să-i hârâim pe ruși așa ca și câinele printre gard, întrucât nu putem să ne permitem să facem față unui atac eventual, iar o politică mai prudentă, bine, nu de cea pe care o ducea fostul președinte sau un soi de vasalitate sau de lingușeală, dar cu demnitate și cu prudență, sigur că da. Trebuie să ne vedem de lungul nasului, nu suntem în postura de a lupta cu Rusia, după părerea mea, și dacă putem păstra pacea atât cât o putem păstra, trebuie s-o păstrăm.

Vocea Basarabiei: Nu vom putea intercepta niște rachete Kalibr, cum face Ucraina?

Dumitru Grosei: Nu cred, doar dacă ne va asigura scutul aerian altă putere. Eu cred că Moldova o să fie lăsată în pace, pentru că Moldova nu prezintă un pericol pentru ruși, iar dacă rușii vor ocupa toată Ucraina, atunci problema Moldovei se rezolvă rapid.

Vocea Basarabiei: Dle Grosei, la sfârșitul lunii iulie, în Găgăuzia au avut loc mai multe mitinguri antiguvernamentale. Oamenii acolo au protestat împotriva scumpirilor, dar, în același timp, au cerut demisia guvernului. La Vulcănești, bunăoară, niște protestatari au spus că așteaptă ajutorul Rusiei. Întrebarea mea este: Ce facem cu acești oameni, îi ignorăm, încercăm să le altoim alte convingeri? În ce măsură acești oameni pot compromite așa-zisul parcurs european al Republicii Moldova?

Dumitru Grosei: Eu nu cred că dispozițiile tuturor găgăuzilor sunt asemenea cu cele pe care le-ați pomenit adineaori, eu cred că chestiunile acestea sunt mai degrabă niște manipulări ale clasei politice de acolo, dacă putem s-o numim clasă politică. Deci, anumite persoane șmechere, care și-au pus de gând din această situație să scoată profit pentru ei au pendulat, vezi activitatea dnei Vlah, care ba se duce înspre România și vorbește românește și parcă e pentru, ca să obțină ceva, după aia se duce cu Rusia, după aia se duce cu Erdogan ș.a.m.d., de unde poate, de acolo rupe ceea ce o interesează pe ea, pentru că, dacă mergi în Găgăuzia să vezi în zona de sud cât de sărac trăiesc oamenii, sigur că înțelegi că e foarte ușor de manipulat. Plus că o mare parte din locuitorii din zonele alea au plecat de acolo, care în Rusia, care în Occident, care în Turcia. Deci, cei care erau mai cu personalitate, mai cu opinii, chiar și cu un pic de avere, să zicem așa, la un nivel mediu, oamenii aceștia s-au dus să câștige mai mult, să-și facă o altă soartă în alte părți, au înțeles că aici lucrurile sunt fără perspectivă. Și atunci, iarăși, nu putem pune mare preț, sunt niște manipulări. Poate să fie ceva de genul că fac parte dintr-un scenariu, admit că ar putea face parte dintr-un scenariu al Rusiei, de propagandă rusească, care să se sincronizeze cu declarațiile lui Peskov și Pușilin de dincolo, deci pot să fie corobarate chestiile acestea, sigur că da, dar nu cred că au mare influență. Cred că stăpânirea noastră ar trebui să analizeze toate chestiile acestea, să le țină sub control serviciile secrete și dacă depășesc limita legii, sigur că să ia măsuri hotărâte, pentru că eu am fost voluntar în anii ‘90, când a fost ceva mai grav, atunci chiar au vrut să lupte împotriva noastră și ne-am dus atunci și am înconjurat Găgăuzia, fără arme, fără nimic și ei s-au liniștit imediat. Adică oamenii simpli acolo, chiar am discutat atunci cu ei, nu aveau asemenea vrăjmășie, să spunem așa, împotriva moldovenilor sau a statului Republica Moldova. Oamenii de obicei nu-și mai văd capul de griji, mai ales că acolo nici apă nu prea este și acum mai e și secetă. Sunt doar niște speculații care cred că nu ar trebui luate în serios, pentru că, cum se zice, ne încearcă de minte, să vadă cum reacționăm, dar sigur că atitudinea guvernării trebuie să fie foarte înțeleaptă și în privința asta.

Vocea Basarabiei: Și totuși, ca să epuizăm subiectul, ultima mea întrebare cu referire la războiul din Ucraina. Ce facem noi toți, dacă totuși această invazie are loc? Ce veți face dvs.?

Dumitru Grosei: Eu am să rămân aici.

Vocea Basarabiei: Rămâneți aici?

Dumitru Grosei: Da!

Vocea Basarabiei: Și veți lupta?

Dumitru Grosei: Să vedem cum o să fie…

Vocea Basarabiei: Sau în funcție de…

Dumitru Grosei: Să vedem cum o să fie, oricum n-o să mă dau cu dânșii.

Vocea Basarabiei: Președinta Maia Sandu a adresat un mesaj recent moldovenilor din diaspora, a zis că Moldova se schimbă, cetățenii au ales calea dezvoltării după modelul european și a transmis un mesaj acestor moldoveni din diaspora: „Războiul se va termina, iar noi vom continua să construim o Moldovă mai bună. Pune umărul la schimbarea din țara ta. Te așteptăm acasă”. Impresia mea este că acest mesaj a fost cumva enunțat și de alte guvernări. Vreau să vă întreb: în ce măsură va avea impact acest mesaj, într-adevăr, acum e un moment prielnic ca acei din diaspora s-o asculte pe președintă și să se întoarcă, unde mai pui că am văzut că acum își vor putea repatria mai ușor mai multe bunuri, mașina etc.?

Dumitru Grosei: Eu nu cred că în condițiile de război în Ucraina diaspora se va întoarce, dimpotrivă, mulți au fugit. Chiar eu am prieteni care în primă zi de război și-au luat cățel, purcel și au plecat dincolo de Prut, alții au plecat în alte țări.

Vocea Basarabiei: Și s-au întors după cât timp?

Dumitru Grosei: Unii nu s-au mai întors.

Vocea Basarabiei: Nu s-au mai întors?

Dumitru Grosei: Nu!

Vocea Basarabiei: Cum, cinci luni de zile stau acolo?

Dumitru Grosei: Da, și chiar nu au de gând să se întoarcă, se tem, nu au o perspectivă a ceea ce se va întâmpla pe termen scurt, mediu, de lung nici nu mai vorbesc. Deci, eu nu cred că oamenii au să se întoarcă, este un îndemn mai mult retoric, dar trebuie să ai mare curaj acum să te întorci în Moldova la îndemnul acesta, pentru că el cumva e mai mult retoric, deoarece nu este urmat de niște lucruri concrete, că vom construi, asta-i o chestie teoretică. Vom construi, cuvinte, dar dacă venea cu un program concret: uite iaca asta, asta, asta, veniți, adică să le arate niște programe îndreptate către aceste persoane care au poate un capital sau vor să se întoarcă pur și simplu, ce le oferă concret, guvernul a elaborat un program pentru oamenii care vor să se întoarcă. Nu este așa ceva. Eu am locuit în Franța și când m-am întors, m-am întors din dor de casă, că eram plecat deja de vreo 17 ani, am locuit în diverse locuri, țări, de prin ‘85 am fost plecat și m-am întors și primii ani au fost un șoc pentru mine aici, nu știam ce să fac, era foarte complicat și deseori voiam să fug, dar am rezistat și după aia m-am acomodat. Însă e foarte greu pentru oamenii care s-au deprins că au o stabilitate, mai ales chestiile de primă necesitate – să-ți asiguri hrana de zi cu zi, locuința unde să stai ș.a.m.d., o mașină, pentru că în Occident fără mașină ești ca fără mâini și la noi deja chestia asta a început să fie la fel, deci nu cred că au să se întoarcă.

Vocea Basarabiei: Dar eu acuși o să încerc să vă contrazic.

Dumitru Grosei: Încearcă.

Vocea Basarabiei: Iată, pe stradă cineva mi-a dat acest ziar al Partidului Acțiune și Solidaritate. Și aici scrie așa: „PAS la raport. Ce am făcut într-un an de guvernare: ajutăm pensionarii, pensia minimă a fost mărită; ajutăm familiile cu copii, am crescut cuantumul scutirii personale de la 25.200 de lei la 27.000 de lei; ajutăm agricultorii, am majorat cu 60 la sută Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii; ajutăm persoanele nevoiașe, am majorat ajutorul pentru perioada rece a anului de la 500 la 700 de lei; ajutăm femeile din Moldova; ajutăm veteranii; ajutăm angajații…” și verbul ajutăm se repetă de foarte multe ori. Adică, dacă stai să te uiți…

Dumitru Grosei: Aceasta-i o manipulare, nu ajută ei, aceștia sunt banii contribuabilului moldovean. Aceasta-i o manipulare crasă – am ajutat, am ajutat, nu poți să-ți însușești că tu ca partid…

Vocea Basarabiei: Dar sunt chestii palpabile…

Dumitru Grosei: Formularea este defectuoasă, tendențioasă și chiar o manipulare crasă, pentru că nu poți să spui că „eu, Partidul Acțiune și Solidaritate, am ajutat”. Nu, n-ai ajutat tu. În primul rând, dacă el e deputat, și-a făcut lucrul lui, jobul pentru care este plătit, ca să facă legi în parlament și guvernul să le implementeze spre binele poporului. Punct. Aceasta este o obligație, nu este o favoare și nu poți să spui că am ajutat, am ajutat, nu ajuți tu, tu îți faci lucrul, tu ai fost ales și ai salariu. Dacă parlamentarii se duceau acolo voluntar și lucrau voluntar, atunci puteau să scrie că „am ajutat, iaca, eu am alt job, rânesc la vacă, undeva la o fermă lucrez și eu sunt deputat în timpul liber și fac legi”.

Vocea Basarabiei: Deci, cuvântul „ajutăm” vi se pare cumva inadecvat?

Dumitru Grosei: E manipulator, e pus cu intenție acolo, adică să manipuleze oamenii simpli.

Vocea Basarabiei: Asta-i părerea dvs.?

Dumitru Grosei: Da! Te ajut să treci strada sau te ajut nu știu ce, asta-i altceva, ajutorul îi altceva decât asta. Dacă eu te angajez să mă ajuți să trec strada, tu ce faci – mă ajuți sau lucrezi pentru mine?

Vocea Basarabiei: Da. Și ajungem încet-încet la ultimul subiect pe care voiam să-l discut cu dvs., mi se pare foarte important. Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, anunță că 1.000 de metri cubi de gaz vor costa 1.458,5 dolari, în iulie prețul constituia 980 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, deci e o majorare foarte mare. Ce face omul care trebuie să se încălzească iarna cu o centrală termică și cheltuiește 150-200 de metri cubi pe lună, să zicem? Ce facem mai departe?

Dumitru Grosei: Și eu am așa centrală. Nu știu, o să găsim diferite soluții. Am niște prieteni care locuiesc în casă la sol și ei deja discută să-și instaleze baterii solare ca să obțină energie, sunt mai multe soluții care se pot face, în primul rând, parlamentul trebuie să adopte niște legi care să ofere cetățenilor simpli posibilitatea ca să-și instaleze, să mărească un pic marja asta de 10 kW care este stabilită pentru o persoană particulară ca el să producă 10 kW de energie electrică și dacă el cumva produce în plus să poată să mai dea și la alții, adică într-o anumită limită să facă un mic comerț, surplusul să-l dea altcuiva, unui vecin, de pildă, care nu are banii necesari ca să-și instaleze, deoarece asta-i o „distracție” scumpă. Ai nevoie în jur de 50.000 de euro ca să instalezi toată structura aceasta ca să-ți încălzești casa sau producătorii mici care vor să investească în producția de energie electrică, cum ar fi turbinele eoliene sau baterii solare, acesta-i un business care poate să-ți aducă profit. De pildă, într-un sat cineva are 50.000 de euro sau mai mulți și vrea să-și pună acolo o instalație de asta ca să asigure tot satul cu energie electrică și oamenii să-i plătească lui, statul ar trebui să-l favorizeze, să nu perceapă, de pildă, taxe, ca să găsească soluții foarte rapide și eficiente, că moldovenii sunt foarte întreprinzători, șmecheri și vioi și imediat se reorientează. Nu sunt greoi la minte moldovenii, cum ne numeau tovarășii noștri ruși „bîki”, „mulî”, că-s proști ș.a.m.d. Nu-i adevărat! Moldovenii îs iuți și imediat fac, îs gospodari, dar statul îi greoi, PAS-ul numai face propagandă de asta ieftină, ar trebui să găsească soluțiile acestea, deja de mult trebuia, de anul trecut când s-au început discuțiile acestea. Vă aduceți aminte când dl Spînu…

Vocea Basarabiei: Văd că aveți multe reproșuri la adresa PAS-ului.

Dumitru Grosei: Am reproșuri la toate guvernările, pentru că nu sunt eficiente. Eu, de pildă, am de furcă, acum s-a mai schimbat puțin la Ministerul Culturii. În calitatea mea de regizor, de organizator de evenimente, pot spune că, da, multe lucruri s-au schimbat, dar rămâne de dorit ca să se schimbe mai înspre bine, să fie mai eficienți. Încă s-au mai păstrat chestii de acestea de prieteni, cumetri, nu știu ce, se angajează unul pe altul, deci n-au dispărut și nici n-au să dispară degrabă, pentru că asta-i chestia la noi… Am reproșuri, pentru că într-o situație de aceasta trebuie să găsești soluții. Dacă ai făcut studii la Harvard, cum te lauzi, atunci capul tău trebuie să lucreze 24 din 24 de ore; dacă te-ai băgat acolo la responsabilitate mare, înseamnă că căpușorul tău trebuie să lucreze cu o viteză și cu o capacitate mult mai mare, ca un computer de ultimă generație, dar dacă nu, atunci dă-ți demisia și lasă-l pe altul care știe să lucreze. Cred că soluții sunt.

Vocea Basarabiei: Mulțumesc, Dumitru Grosei, pentru această discuție. Dragi prieteni ai Vocii Basarabiei, acesta a fost cineastul Dumitru Grosei. Eu vă invit săptămâna viitoare la o nouă ediție a emisiunii și vă doresc în continuare un weekend frumos.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.