VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Dumitru Budianschi: Trebuie de făcut reforme și atunci vom avea salarii mai mari

Vocea Basarabiei: Discutăm cu dl ministru al finanțelor, Dumitru Budianschi. Mulțumim mult că ați găsit timp, după un exercițiu destul de complicat, să zic așa, totuși, votul în parlament pentru bugetul pe anul viitor este un exercițiu destul de important și pentru stat, și pentru cetățenii Republicii Moldova. Dle ministru, în limbajul cifrelor, ce înseamnă acest buget pe care l-ați aprobat pentru anul viitor și cât de mult ar putea să mulțumească el, în primul rând, cetățenii?

Dumitru Budianschi: Avem în bugetul public național venituri de 100 de miliarde de lei, am planificat 119 miliarde cheltuieli și un deficit de 18,3 miliarde de lei. Este un buget care vine să rezolve câteva probleme, el a fost planificat în așa mod încât să poată face față la constrângerile și provocările pe care le avem în anul 2023, unele din ele se prelungesc, cum ar veni din 2022, altele vor apărea noi în 2023. De aceea, eu deodată aș vrea să anticipez, unii comentează foarte mult că deficitul este mare ș.a.m.d….

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ziceți că deficitul bugetar de un miliard, aproape un miliard de dolari nu e unul care să pună semne de întrebare?

Dumitru Budianschi: Noi trebuie să ne dăm seama în ce situație suntem. Suntem într-o situație de criză, anul viitor vom avea o situație economică destul de dificilă, noi am planificat sau avem o prognoză de creștere de 2 la sută, care din punctul meu de vedere este optimistă.

Vocea Basarabiei: Doi la sută este o prognoză optimistă?

Dumitru Budianschi: Da, e posibil să fie mai puțin de 2.

Vocea Basarabiei: Mai puțin?…

Dumitru Budianschi: Da. Noi acum trecem printr-o perioadă în care are loc o încetinire la nivel global a creșterii economice. Deci, creșterea economică mondială va fi undeva de 2,7 la sută față de alți ani sau anii, așa, stabili cu 6,2 la sută, este o cădere la nivel mondial foarte mare. În Uniunea Europeană este prognozată o creștere de 0,6 la sută, ceea ce este un declin, de asemenea, semnificativ în creștere.

Mai avem încă o speranță, că va fi un an agricol bun. Însă va fi un an dificil și asta trebuie să înțelegem și să ne punem o simplă întrebare: ce putem face? Cum putem ajuta cetățenii, oamenii de afaceri să treacă peste această perioadă de criză cu pierderi minime .

Vocea Basarabiei: Dar când vorbiți de o creștere economică de 2%, asta înseamnă că, unde vedeți dvs. că lucrurile se vor mișca spre bine?

Dumitru Budianschi: Eu vorbesc de 2 la sută ce e pentru Republica Moldova. Și spun că 2 la sută este puțin optimist, ținând cont…

Vocea Basarabiei: Ați spus, în comparație cu 0 și ceva procente…

Dumitru Budianschi: …ținând cont de faptul că noi depindem foarte mult de situația economică internațională și regională. Pe de o parte, noi avem războiul și toată partea aceasta estică ne afectează negativ foarte puternic din toate punctele de vedere, inclusiv economic, aici, cum ar veni, factori care să ne dea speranțe că o să avem ceva o creștere sunt puțini. În Uniunea Europeană, am spus, este o reducere a creșterii destul de semnificativă. Mai avem încă o speranță, că va fi un an agricol bun. Însă va fi un an dificil și asta trebuie să înțelegem și să ne punem o simplă întrebare: ce putem face? Cum putem ajuta cetățenii, oamenii de afaceri să treacă peste această perioadă de criză cu pierderi minime sau acolo unde este posibil chiar și cu o anumită creștere sau dezvoltare.

Vocea Basarabiei: Eu propun punctual să ne referim la principalele cheltuieli, care se regăsesc în bugetul pentru anul viitor, dle ministru. Acordarea compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie cu un fond de reducere al vulnerabilității energetice în volum de 5 miliarde de lei, și lucrul acesta se păstrează exact așa cum spuneți, indiferent dacă mai cresc tarifele, dacă mai scad tarifele, oricum rămâne această sumă de 5 miliarde?

Dumitru Budianschi: Aceasta este suma planificată, de 5 miliarde de lei, ea a fost planificată în baza unor prognoze ale tarifelor. Deocamdată, noi ne încadrăm în aceste prognoze și sperăm că o să ne încadrăm în ele, adică n-aș vedea aici o dificultate pentru a finanța aceste compensații.

Vocea Basarabiei: Deci, în fiecare lună cetățeanul când primește factura va fi scris cât are suport din partea statului, da?

Dumitru Budianschi: Da, aceasta este destinația acestui fond.

Noi am făcut un efort foarte mare pentru a crea acest spațiu pentru majorarea salariului, avem un fond de salarizare de circa 3,7 miliarde de lei și vreau să vă spun că a fost foarte greu să-l acumulăm, să găsim aceste resurse.

Vocea Basarabiei: Acordarea sporului lunar pentru bugetari în mărime de 1.300 de lei. Și de ce doar 1.300 de lei? E o întrebare pe care o aud foarte des în aceste zile.

Dumitru Budianschi: De fapt, acesta a fost unul din principalele obiective ale acestui buget, să facem un spațiu cât mai mare pentru o creștere salarială. Primul lucru, noi am venit cu această majorare a spațiului de cheltuieli prin angajarea unui deficit, adică a împrumuturilor și vreau să vă spun că aici nu e vorba doar că să îți permiți 6 la sută din punct de vedere ca să nu depășești limita de îndatorare, să nu ajungi într-o zonă de supra-îndatorare, noi mai avem încă până acolo, dar de asemenea este important ca să ai finanțare pentru acest spațiu de care ai avea nevoie. Deci, noi având aceste resurse, inclusiv prin deficit și din venituri, avem aceste 119 miliarde din care am încercat maximal posibil să dăm la salarii. Atunci când iei fiecare program și încerci să diminuezi cheltuielile maximal la cheltuielile curente, la cele pe care poți să le amâni, poate poți să reduci anumite programe care nu-s atât de prioritare, cum au fost, de exemplu, în anii precedenți. Noi am făcut un efort foarte mare pentru a crea acest spațiu pentru majorarea salariului, avem un fond de salarizare de circa 3,7 miliarde de lei și vreau să vă spun că a fost foarte greu să-l acumulăm, să găsim aceste resurse. A doua problemă era deja cum aplicăm această majorare, ea nu este mică. Eu vreau să vă spun problema noastră…

Vocea Basarabiei: 1.300 de lei…

Dumitru Budianschi: Iată, dvs. spuneți 1.300, dar noi ne putem permite mai mult? Și de unde resurse?

Vocea Basarabiei: Da, dar știți ce v-ar spune, ce v-ar reproșa unii? Este un deficit mare de capital uman, în primul rând, în sectorul public și lucrul acesta este simțit, pentru că deseori nimeni nu mai aspiră la o funcție la stat…

Dumitru Budianschi: Eu înțeleg… Corect! Dar de unde asta vine?

Vocea Basarabiei: Și este o constrângere pentru dezvoltarea economică, dezvoltarea Republicii Moldova.

Dumitru Budianschi: Pe de o parte, noi avem aceste resurse pe care le avem, noi altele nu avem, noi mai multe resurse, să spunem, să acordăm salarii sau altceva, nu că nu ne-am dori, dar ele pur și simplu nu mai există. Unica soluție care noi putem să facem pentru a redresa situația creată pe parcursul anilor, deci, ce s-a întâmplat, noi pe diferite căi am neglijat salarizarea în sectorul public, ea tradițional a fost mai joasă decât în sectorul privat. Eu nu vreau să spun aici poate chestiuni care…

Vocea Basarabiei: Dar trebuie să spuneți, eu știu ce vreți să spuneți, trebuie să spuneți, că este un aspect foarte important.

Dumitru Budianschi: Deseori s-a mers cumva și așa, voi o să vă descurcați, pedagogii – voi o să vă descurcați și așa, medicii – voi o să vă descurcații tot cumva, toate…

Vocea Basarabiei: Armată nu prea ne trebuie…

Dumitru Budianschi: Da, cu armata tot o să vă descurcați cumva. Adică, noi am lăsat acest sector, ca salarizare mă refer sub, eu nu vorbesc de plata reală medie în economia reală, dar chiar și cea oficială, fiindcă noi știm că de fapt sunt multe plăți care sunt informale. Aceasta este o problemă, dar mai este a doua problemă, poate și mai gravă, noi avem foarte mulți salariați în zona minimumului, salariului minim pe economie. Noi avem la ziua de azi 32 de mii de unități care au salarii sub 4.000, noi avem și peste 60 de mii de unități care au salarii sub 5.000, din 180 de mii. Vă dați seama cât de mulți oameni noi avem practic la nivelul minim al salarizării? Reparația acestei situații, aducerea acestor oameni la un nivel mai departe de minimumul de salariu și mai aproape de media de salarizare, și mai aproape de media pe sectorul real, pentru aceasta sunt necesare resurse foarte mari. Noi am încercat în acest an să corectăm anume această situație…

Eu vreau să vă spun că o persoană care are calificare foarte înaltă și este remunerată cu 1.000 de euro, 20 de mii de lei, sau chiar mai mult, el tot nu se simte că este salarizat echitabil.

Vocea Basarabiei: Să faceți un echilibru, o echitate mai degrabă?

Dumitru Budianschi: Puțin, da, să corectăm… Nu este echitate, fiindcă eu vreau să vă spun că o persoană care are calificare foarte înaltă și este remunerată cu 1.000 de euro, 20 de mii de lei, sau chiar mai mult, el tot nu se simte că este salarizat echitabil. Și noi de aia și avem problema, că noi n-avem nici oameni calificați în sectorul public, că ei nu vor să rămână în sistemul public, și după aia și vreau să vă spun că nu-i chiar confortabil să lucrezi în sectorul public, ești în văzul lumii, fiecare poate să arunce cu o piatră în tine, adică cumva este o…

Vocea Basarabiei: Nu-i prestigios să lucrezi la stat, așa e o percepție?

Dumitru Budianschi: Poate da, nu este prestigios, dar cumva chiar aș spune invers, mă refer acum, în primul rând, la administrație. La pedagogi lucrurile puțin îs altfel, la medici puțin îs altfel, dar iarăși, sistemul de salarizare așa cum el este, ca noi să-l corectăm nouă ne trebuie aproximativ 10 miliarde de lei, noi am încercat să găsim 6 miliarde anul acesta ca puțin-puțin să rezolvăm problema, dar nu am găsit acești bani, nu i-am putut acumula ca să facem acest pas înainte. Acum cum este nevoie de procedat, de ce 1.300? Deci, uitați-vă, la un salariu de 5.000 de lei 1.300 este un pas semnificativ, dacă în general vorbim că e 1.300 atunci poate chiar nu-i tare mult, dar noi am avut de ales – ori să mergem pe valoarea de referință și atunci acei care aveau salariile acestea mici de 5.000 de lei, 4.000 de lei, ei aveau o creștere de câteva sute de lei, 500, 400, 600 de lei, acei care aveau salarii sau au salarii de aproximativ 15.000, 20.000, în zona aceasta, aveau o creștere mai mare, fiindcă valoarea de referință influențează salariile neliniar, mai puțin adaugi în formă nominală la cei care au salarii mici și mai mult la cei care au salarii mari. Acum, ținând cont de specificul acestui an 2023, iată s-a decis să mergem pe această soluție de a introduce un nou element în sistemul de salarizare, e un spor în sumă fixă, este parte fixă în salariu, deci este parte componentă a salariului, nu este ceva adăugător. Și acum, de exemplu, anii viitori dacă va rămânea acest sistem în continuare se pot ajusta salariile pe două repere, cum ar veni, pe doi factori: valoarea de referință și sporul acesta în sumă fixă, adică poate să fie valoarea de referință, de exemplu, va crește 100 de lei și atunci vor crește cumva într-un sistem neliniar, acei care au calificări mai mari, aceia se vor menține mai sus, adică nu are loc aplatizarea, iar în același timp se poate de venit cu o sumă fixă acum la 1.300, de exemplu, încă cu 100 de lei, să fie 1.400, dar ținând cont, mă întorc înapoi, ținând cont de anul 2023, care vine după o inflație din 2022 destul de mare și majoritatea populației și-a pierdut din capacitatea de cumpărare, și-a erodat veniturile.

Vocea Basarabiei: Păi, eu tocmai voiam să vă spun, ce înseamnă 1.300 de lei acordarea sporului lunar pentru bugetari în această mărime, mergi la Piața Centrală și ce cumperi, 7 kilograme de carne, hai să zicem…

Dumitru Budianschi: Eu o să vă pun întrebarea altfel, dar cel care are salariul, la mine în minister au salarii de 5.000 de lei, 6.000 de lei, ei lucrează 8 ore, ei ce cumpără de la piață?

Problema este în ce îți poți permite, trebuie de făcut reforme, trebuie de regândit o mulțime de lucruri și atunci vom avea salarii mai mari.

Vocea Basarabiei: Aproape că nu mai merg la piață.

Dumitru Budianschi: Iată asta este problema, de aia și avem o mulțime de persoane care pleacă din aceste poziții. Problema este în ce îți poți permite, trebuie de făcut reforme, trebuie de regândit o mulțime de lucruri și atunci vom avea salarii mai mari.

Vocea Basarabiei: Dar cine sunt, care sunt categoriile cu cele mai mici salarii, pentru că ani la rând s-au spus că cei din cultură, bibliotecarii…

Dumitru Budianschi: Noi le spunem din grupa H, sunt persoanele din domeniile auxiliare, iată aceasta este cea mai joasă salarizare…

Vocea Basarabiei: Dereticătoarele…

Dumitru Budianschi: Da, de tipul acesta, dar nu numai, sunt și alte poziții, bunăoară, șoferii, paznicii, sunt peste 30 de mii de tipul acesta. Dacă ne referim, de exemplu, la personalul care lucrează în grădinițe sau în administrație, iată, la noi în trezorerie sunt persoane calificate, dar salariile lor sunt destul de modeste, fiindcă nu s-a rezolvat problema aceasta cu salarizarea la timp, s-a neglijat pe parcursul a mulți ani de zile și acum avem această deformare, să-i spunem așa, în salarizare.

Tinerii nu vin la salarii joase, fiindcă ei vor să-și aranjeze viața cumva și astfel avem foarte puțini oameni tineri care vin în profesia de pedagog, dar fără pedagogi țara aceasta nu are viitor.

Vocea Basarabiei: Eu știu că cel mai des când merg în mediul rural, primarii se plâng că nu pot angaja oameni în câmpul muncii, pentru că salariile sunt derizorii și nimeni nu acceptă.

Dumitru Budianschi: Da, dar această chestiune cu salariile creează o problemă și mai gravă, nu vin tinerii. Tinerii nu vin la salarii joase, fiindcă ei vor să-și aranjeze viața cumva și astfel avem foarte puțini oameni tineri care vin în profesia de pedagog, dar fără pedagogi țara aceasta nu are viitor.

Vocea Basarabiei: Ca și fără medici, ca și fără polițiști.

Dumitru Budianschi: Pedagogul este acel care cumva setează societatea.

Vocea Basarabiei: O educă…

Dumitru Budianschi: Iată aici trebuie de revăzut lucrurile, dar, vedeți, la noi cum e situația, la noi toată lumea vrea să fie salariile mai mari, dar în aceleași condiții. Noi vrem să fim așa cum suntem, nimic să nu schimbăm, dar să avem salarii mai mari. Cu părere de rău, așa ceva nu-i posibil.

Vocea Basarabiei: Dar ce trebuie de schimbat, ca să fie justificate salariile mai mari?

Dumitru Budianschi: Este nevoie de eficientizat foarte mult munca, de sporit productivitatea în administrație și în sectorul public în general.

Vocea Basarabiei: Cel mai probabil, de atâta acum și se insistă mult că e nevoie de această reformă a administrației publice, pentru că se crede că cei care reprezintă veriga a doua, care se numesc raioane, acolo se consumă sau se irosesc chiar foarte mulți bani?

Dumitru Budianschi: Dvs. vă referiți la autoritățile publice locale de nivelul doi?

Vocea Basarabiei: Da.

Dumitru Budianschi: Dar este vorba de reforma administrativă în general, în tot sistemul public, fiindcă el lucrează ca un sistem integru, nu poți să modifici sistemul central, iar sistemul local să-l lași așa sau invers, fiindcă noi nu prea avem practici bune de cooperare, noi foarte puține politici la nivel central le implementăm prin cooperare cu autoritățile publice locale. La noi cumva mai curând autoritățile locale vin și spun: „Dați-ne bani și nu vă băgați la noi”, pe când în multe țări guvernul central finanțează programe la autoritățile publice locale, dar autoritățile trebuie să îndeplinească acele condiții și să facă acele acțiuni sau acele măsuri care să ducă la atingerea acelor obiective care au fost setate pentru programul național.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.