VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

DINCOLO DE APARENȚE / Zâmbetul bibliotecarei / AUDIO

Zâmbetul ei era deosebit. Nu. Nu era pur și simplu un zâmbet de bucurie ori tristețe, ironic ori răutăcios, cum obișnuim noi a  percepe un zâmbet. Nu. Zâmbetul bibliotecarei era o operă de artă. O compoziție armonios țesută din culoarea senin de albastră a ochilor, din gropițele care se dădeau văzute doar când zâmbea și din firele abia-abia conturate pe la colțurile buzelor. Zâmbet, care prin sinceritatea lui dezarma supărările și necazurile unei note proaste a elevilor. Care încuraja copilul, spunându-i că data viitoare numaidecât îi va reuși mai bine. Era un zâmbet despre care poeții au scris sute de poeme, muzicienii sute de cântece, iar pictorii au așternut sute de pânze. Era zâmbetul unei bibliotecare de la o școală, dintr-un sat de pe malul Nistrului. Era zâmbetul doamnei Ana, pedagog de vocație și nu de meserie. Zâmbet care nu dispărea niciodată.

Ca să intri în sala bibliotecii era necesar, după ce deschideai ușa, mai întâi, să urci câteva trepte, apoi, copleșit  de senzația că urci într-o scenă de teatru, să te pomenești în lumea cărților, care te făceau să te simți mic și neînsemnat printre rafturile, frumos ornamentate cu cărți.  Aceste trepte, parcă special gândite, opreau copiii din alergarea lor grăbită, făcându-i să pășească pragul bibliotecii mai în liniște, mai cu chibzuință și respect pentru truda scriitorilor, care au știut a adăposti cuvântul scris în casa lui... cartea. Amplasată la cel mai de sus etaj, ea, biblioteca, devenea prin aceste câteva trepte și mai de altar, și mai de miracol. De aceea, nu rareori, când elevul intra pentru prima dată în biblioteca școlii, de obicei se întâmpla prin clasa a treia,  făcea stânga împrejur, și cătinel, cătinel pornea spre ieșire. Și cine știe dacă ar mai fi călcat piciorul lui vreo dată prin bibliotecă, dacă nu ar fi fost  bibliotecara. Văzându-l fâstâcit, rușinat și  dezorientat, se apropia de copil, îi zâmbea, și atent, îl întorcea  cu fața spre rafturile cu cărți. Apoi, cu o voce blândă de mamă, îi întreba mai mult afirmând: „Ei ce te-ai speriat, alege orice carte dorești. De pe primele polițe de jos. Nici nu trebuie să te înalți ca să o ajungi. Ea singură vine la tine”. Și după o mișcare abia observată, parcă întâmplător, ieșea deodată dintre cărți, cușma lui Guguță , care cu adevărat parcă singură cădea în mâna copilului. E despre tine cartea, zicea bibliotecara, o să-ți placă. Apoi trecând numele elevului într-un carnet de cartonaș îi zicea: „De azi încolo tu ești cititor adevărat. Poți sincer să le spui tuturor. Iată acesta este carnetul tău. O să-l păstrez eu, aici în bibliotecă, ca să nu-l pierzi pe la joacă. Acum fugi la lecții ca nu cumva să te ocărască învățătoarea c-ai întârziat. Și elevul, cuprinzând cu grijă prima lui carte luată de la bibliotecă, mânat de sunetul clopoțelului, cobora în fugă scările școlii ca nu cumva într-adevăr să întârzie la lecții. Căci e una când întârzie la lecții  pur simplu un elev și cu totul alta e când întârzie un cititor adevărat.

 Vor trece anii și acest elev va urca încă de sute de ori scările spre bibliotecă. Pe zi ce trece va  urca la rafturile de sus ale polițelor cu cărți. De la rafturile cu poveștile despre Guguță, la poveștile lui Ion Creangă, apoi la ”Frunzele de Dor” ale lui Ion Druță. Încet va ajunge  la ”Focul din Vatră” a lui Dumitru Matcovschi. Apoi se va înălța spre Pastelurile lui Alecsandri și ”Scrisorile” lui Eminescu. Va plânge împreună cu Romeo și Julieta lui Shakespeare, va pescui din barca lui Hemingway și se va lupta împreună cu Don Quijote cu morile de vânt. Totul va fi. Multe va citi un cititor adevărat. Multe va uita din cele citite. Și numai zâmbetul blajin al bibliotecarei care i-a înmânat carnetul de ”cititor adevărat” nu va dispărea niciodată din memoria lui. Căci acest zâmbet – a fost un zâmbet de ”drum bun” în lumea miraculoasă a cărților. A fost zâmbetul unei bibliotecare de la o școală dintr-un sat de pe malul Nistrului. Era zâmbetul unei Doamne care a știut să croiască destine.

Autor

  • Leonid Smolnițchi

    Moderator al emisiunilor „Lumea” și „Forum”. Autor al rubricii „Dincolo de Aparențe”. A lucrat la „Televiziunea și Radioul Național”, la „Catalan tv”, „Euro tv” ,”Alt tv”. La fel a activat la ziarele „Luceafărul”, „Tineretul Moldovei”, ”Chișinăul de seară” „Moldova Suverană”. Profesor universitar, consilier CMC, 1990-1994.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.