VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

DINCOLO DE APARENȚE / Strict interzis! Struguri unioniști /AUDIO

Chiar și pe timpul puterii sovietice, toți îi spuneau dom doctor Pavelcu. Cu mare respect și  stimă deosebită, îi spuneau. Nu a lehamete ori, Doamne ferește, cu ironie. Nu. Îi spuneau pe bune și dânsul, pe bune le răspundea tuturor la fel de respectuos, apucând cu două degete poalele pălăriei și aplecând mai mult privirea decât capul, le dorea la rândui:

„Și dumitale multă sănătate” .Elita comunistă din sat, dar și din raion nu spuneau nimic la subiectul dat. Nu-i reproșau nici lui, dar nici oamenilor, chipurile ce caută românul ăsta printre cetățenii sovietici. Copiii se temeau de dom Pavelcu, așa cum pot să se teamă numai copiii  de doctor. Dar mai ales le era teamă când se cocea poama. Vorba e că, în sat primii struguri se coceau taman în via domnului Pavelcu. Evident copiii, neavând răbdare, numaidecât, intrau în grădină, pentru a se înfrupta cu mult doritele bobițe de poamă. Cei doi butuci de șasla, din via domnului Pavelcu, se întindea pe jumate de grădină spre bucuria copiilor din sat. Or, tot satul știa, că primele bobițe se coc anume la Pavelcu, și anume pentru că el, chipurile, leagă vița-de-vie primăvara într-o anumită zi și cu anumite cordeluțe, care ele, cordeluțele, fiind  de anumite culori și dimensiuni,  contribuie miraculos  la procesul de coacere mai devreme a strugurilor. Interesant era și faptul, că  semnal  că poama deja e dulce, îl dădea chiar el, dom Pavelcu, care, absolut „întâmplător” din partea hudiței, nu știu cum, în fiecare an, avea grijă ca să cadă câteva pietre din gard. Curios lucru acele pietre, după ce se desprindeau din gard aveau frumosul obicei a se așterne, una câte una, exact pe ambele părți ale gardului, numai bine pentru arhitectura unui pârlaz din două scări ca să poți păși mai ușor în vie.

În dimineața aceea, dom Pavelcu fu invitat la Primărie pentru explicații cu privire, n-o să vă vină a crede, la pârlaz. Vecina dânsului se plânse, că băiatul ei de atâta fură poamă din grădina lui Pavelcu, pentru că are posibilitate să sară ușor pârlazul. Mai scria dânsa că el, dom Pavelcu, intenționat a făcut pârlazul, ca să ademenească copiii la furat.

        Doamnă Zinaida, v-am spus și repet și în prezența primarului, nu pot să-ți vând strugurii. Sunt pentru copiii din sat. Înțeleg că nimeni nu cumpără de la dumneata struguri, dar nu pot face nimic. Așteaptă când copiii vor  „fura”, cum  afirmi dumneata, toți strugurii de la mine din grădină, și după aceasta ieși la piață și vinde cât îți poftește inima. Până atunci, însă, nu cred să ai vreo șansă să câștigi vreun ban pe poamă. Și-apoi de unde ai luat-o că cineva fură struguri din grădina mea. Eu nu am observat și nici nu am prins pe nimeni furând.

  • Da de ce ai întins dară placatul:„ Strict interzis! Struguri unioniști! ”? special ca să vrea copiii să fure. Domn primar, e un provocator acest Pavelcu. Nu ne trebuie nouă  struguri unioniști.
  • Zină, o opri primarul ,da tu scrie struguri antiunioniști. La noi e democrație doar. Mai știi poate că vor cumpăra strugurii tăi lumea.
  • Pe dracu. Am scris. Nu vor să cumpere

Domnul Pavelcu, așezându-și pălăria și ieșind pe ușa primăriei zise. Apropo Zinaida, Unionismul nu se cumpără ca de alt fel nici nu se vinde.   

Autor

  • Leonid Smolnițchi

    Moderator al emisiunilor „Lumea” și „Forum”. Autor al rubricii „Dincolo de Aparențe”. A lucrat la „Televiziunea și Radioul Național”, la „Catalan tv”, „Euro tv” ,”Alt tv”. La fel a activat la ziarele „Luceafărul”, „Tineretul Moldovei”, ”Chișinăul de seară” „Moldova Suverană”. Profesor universitar, consilier CMC, 1990-1994.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.