VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

DINCOLO DE APARENȚE / Lumânarea noastră cea de toate zilele / AUDIO

Venirea lui nu mai era noutate pentru nimeni. Or, despre  venirea lui se vorbea de mai bine de un an de zile. Este adevărat, că la început vocile erau însoțite de niște condiționări. Chipurile, se poate întâmpla să vină... în caz că nu știu cine  și nu se știe cum va proceda anume așa și nu alt fel. Apoi cu scurgerea timpului acest „se poate întâmpla ” a fost înlocuit cu „ nu este exclus” ca și el la rândul lui să fie înlocuit cu calificativul „numaidecât va veni. Lumea îl aștepta. Lumea se pregătea să-l întâlnească. Și chiar dacă oamenilor li se spunea că va veni, dar nu pe la toți, oricum îl așteptau toți. Lumea ca lumea. Oamenii ca oamenii. Se gândeau  mai bine să fie pregătiți și el să nu vină, decât el să vină și ei să nu fie pregătiți. Vorba vine, să-i prindă, pe ne prins de veste.

Și  întunericul veni. Lacom. Hulpav, gata să înghită totul în jur, veni ca de obicei pe neașteptate. . Veni într-o  zi de octombrie, pe la chindii, la braț  cu o ploaie atât de deasă, încât puteai crede că-i ciobănească, dar în același timp, cu boabe atât de mășcate, încât ploile torențiale de vară, puteau doar s-o invidieze. Întunericul era mai întuneric decât cea mai lungă noapte de decembrie. A înghițit într-o jumate de oră totul în jur. Mai întâi felinarele din stradă, unele din ele așa și nici odată aprinse. Apoi intrară în casele oamenilor.  Cu necruțare ocupă grădinițele, școlile și spitalele. Ploaia, care, toată vara, a fost  atât de mult așteptată, rugată  să vie, și care uitaseră definitiv de oameni, acum  bătea cu înverșunare în acești oameni, răspândind împreună cu întunericul frig, umezeală și disperare. Peste tot domnea întunericul  tăcerii. Televizoarele cu ecranele negre. Calculatoarele amuțite și telefoanele asurzite, erau aruncate, cu nepăsare și netrebuincioase  prin sertarele cu o ie de mărunțișuri.

Oamenii zgribuliți și gârboviți, tăcuți și  încruntați își încălzeau pâlniile palmelor la flacăra plăpândă a lumânărilor, devenite deodată cea mai dragă, fidelă și plină de credință în viitor lumină. A început perioada luptei adevărate pentru independență.

Autor

  • Leonid Smolnițchi

    Moderator al emisiunilor „Lumea” și „Forum”. Autor al rubricii „Dincolo de Aparențe”. A lucrat la „Televiziunea și Radioul Național”, la „Catalan tv”, „Euro tv” ,”Alt tv”. La fel a activat la ziarele „Luceafărul”, „Tineretul Moldovei”, ”Chișinăul de seară” „Moldova Suverană”. Profesor universitar, consilier CMC, 1990-1994.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.