VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

DINCOLO DE APARENȚE / 500 de lei pentru o lecție / AUDIO

Era veselă. La recreații râdea cu poftă de toate nimicurile pentru care râde un copil din clasa a cincea. Zâmbea chiar și atunci când unii băieți mai zbânțuiți o porecleau „rusoaica”. Nu se supăra. Dimpotrivă, le zâmbea larg, dându-și  seama că o poreclesc mai mult pentru faptul că ea nu vroia să le dea să copieze temele pentru acasă. Iar porecla de rusoaică se lipise de ea încă din  clasa întâi, când veni la școală cu bunică-sa care nu vorbea româna.  

Acum, ajunsă în clasa a cincea, fiind cea mai bună elevă, profesorii o dădeau exemplu în toate. Mai ales la lecțiile de română. Îi întrecuse chiar și pe acei elevi, buneii cărora știau româna ori  „moldoveneasca”, cum era numită pe timpuri limba română. Buneii ei, de fapt doar bunica, deși era venită în Moldova, încă de prin anii ꞌ50, din Stalingradul rusesc, oraș redenumit apoi, după moartea lui Stalin, în Volgograd, așa și n-a mai învățat limba română.  Bunelu-său, în schimb, moldovean, deportat și căsătorit acolo, în Rusia, cu o rusoaică, adică cu bunică-sa, după ce s-a întors, în anii ꞌ60, acasă, în Moldova,  nu a mai vrut să vorbească în limba rusă. Dar nici pe nevastă-sa n-a convins-o să învețe limba lui natală. Așa și vorbeau unul cu altul: el în română, iar ea îi răspundea în rusă; ea în rusă, iar el îi răspundea în română. A plecat bunelu-său devreme, înfrânt de  bolile de oase, adunate prin gerurile cumplite ale Siberii în anii deportărilor. Unica nepoțică vorbea la fel de bine și în rusă și în română. Părinții ei erau plecați, ca mulți moldoveni, în Europa. Bunică-sa îi zicea Mașenica, părinții îi spuneau Maricica și numai la școală toți îi ziceau, conform actelor, Mărioara.  Atât îi rămăsese nepoțelei de la bunicul plecat prea devreme – numele.

Și iată că în lunea ceea, Mărioara nu veni la școală. Rar se întâmpla să lipsească. Dacă și se întâmpla, bunică-sa numaidecât o suna pe diriginte să-i comunice. Acum diriginta clasei, după ce întrebă elevii dacă nu știu ce s-a întâmplat cu Mărioara că n-a venit la școală și, după ce o sună pe bunică-sa care mirată întrebă la rându-i: „A razve Mașenica ne v școle?”, bătu alarma. Nimeni nu știa unde s-o fi pierdut Mărioara, când, pe la amiază, diriginta primi un sunet de la tatăl Măroarei din Anglia, liniștind-o că Mărioara e bine și că mâine va fi la școală neapărat.  Dar Mărioara nu veni la școală nici a doua și nici a treia zi. Diriginta desigur comunică directorului școlii. În continuare cazul nu mai putea fi mușamalizat.

Abia peste o săptămână Mărioara veni la școală de mână cu taică-său, reveni din Anglia, cu scopul de a o întoarce pe Mărioara în clasă.

Intrară mai întâi pe la directorul școlii, căruia tatăl fetei îi explică  motivul lipsei copilei de la școală. Motiv banal, dar, în același timp, simptomatic: Mărioarei îi era rușine să vină la școală din cauza interviului bunică-sa, unde dânsa a declarat că va „mitingui” până la victorie. Acest „budu mitingovati do pobednogo”  spus la televiziunile lui Șor, o afectase atât de mult  pe micuța Mărioara, încât, fiindu-i rușine, a decis să părăsească școala.

În clasă Mărioara se întoarse împreună cu bunică-sa care, pentru prima dată, vorbi colegilor de clasă a nepoțicăi în română. Își ceru scuze de la toți, pentru faptul că a făcut-o să sufere pe cea mai scumpă ființă, nepoțica ei, pentru cinci sute de lei.

„Scuză-mă, scumpa mea, și, după o frântură de clipă, adăugă..., Maricica, numindu-și fata pentru prima oară în limba română.  Am vrut cum mai bine, dar m-au năucit de-a binelea ăștia cu protestele lor războinice.

Autor

  • Leonid Smolnițchi

    Moderator al emisiunilor „Lumea” și „Forum”. Autor al rubricii „Dincolo de Aparențe”. A lucrat la „Televiziunea și Radioul Național”, la „Catalan tv”, „Euro tv” ,”Alt tv”. La fel a activat la ziarele „Luceafărul”, „Tineretul Moldovei”, ”Chișinăul de seară” „Moldova Suverană”. Profesor universitar, consilier CMC, 1990-1994.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.