VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dan Perciun: Vor exista compensații în factură, însă anul acesta o să avem un mecanism diferit care o să ne permită să-i ajutăm mai mult pe cei care au mai mare necesitate/VIDEO

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează discutăm cu deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială și familie, Dan Perciun. Mulțumim că ați găsit timp să veniți aici, la Vocea Basarabiei! Să discutăm despre ce urmează să facă autoritățile pentru a tempera din spiritele apărute în societate odată ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat deja că a ajustat tariful pentru consumul de gaze, a ajuns aproape la 30 de lei un metru cub. Guvernul promite să vină cu compensații substanțiale la factura de gaz, căldură pentru cetățeni și suport pentru business, va fi dublat bugetul de compensații comparativ cu anul trecut. Spuneți-ne dvs. cum va fi aplicată această procedură.

Dan Perciun: Exact ca și anul trecut vor exista compensații în factură pentru cetățeni, însă anul acesta o să avem un mecanism un pic diferit, un mecanism mai țintit care o să ne permită să-i ajutăm mai mult pe cei care au cea mai mare necesitate și un pic mai puțin pe cei care se pot descurca mai ușor de sine stătător. Urmează să fie lansat acest mecanism în luna octombrie, probabil în primele săptămâni ale lunii, pentru că o să fie necesară o înregistrare a cetățenilor într-un sistem informațional, pe care cetățenii au să poată s-o facă fie online, electronic, nu vor avea nevoie de semnătură electronică sau de alte instrumente decât de un calculator funcțional și un telefon sau o să se poată adresa la asistentele sociale și bibliotecari pentru ca să-i asiste la acest proces. Procesul de înregistrare este destul de simplu, o să aibă nevoie de buletinul de identitate, de facturile la gaz, energie electrică și energie termică, oricare facturi, doar una, pentru că pe noi ne interesează numărul contractului sau identificatorul locului de consum. Și o să trebuiască să declare care au fost, în medie, veniturile lor pentru ultimele trei luni, așa cum pot ei să și le estimeze, pentru că noi oricum o să interpelăm bazele de date guvernamentale pentru ca să facem acest calcul și să ne spună cu cine locuiesc. Cu alte cuvinte, să introduc pe sine, introduc pe ceilalți membri ai familiei care locuiesc în apartamentul sau casa respectivă și ne furnizează informația din trei facturi la diferite surse de energie. Adică pentru cetățeni o să fie simplu acest proces. Da, o să fie o provocare, pentru că totuși sunt multe gospodării, vorbim de circa 1,6 milioane de gospodării care teoretic ar trebui să se înregistreze, o să vedem în luna octombrie exact câte totuși trebuie s-o facă și acesta o să fie un proces posibil destul de complicat. E clar că atâta timp cât lumea o să se înregistreze online o să fie cel mai simplu.

Vocea Basarabiei: 1,6 milioane de gospodării înseamnă câte persoane?

Dan Perciun: Media pe o gospodărie, mi se pare, la noi e 2,3 persoane. Noi suntem 2,6 milioane de oameni în această țară, respectiv, practic, toată lumea ar urma să se înregistreze, dar o să avem o decizie finală în sensul acesta cred că la începutul lunii octombrie. Dacă toată lumea s-ar înregistra online ar fi minunat, dar bineînțeles că nu toată lumea deține competențele necesare, deși e foarte simplu și putem să ne ajutăm reciproc, dar dacă o să fie necesar o să fie asistentele sociale acolo să-i ajute sau bibliotecarii, pentru că în majoritatea satelor sunt biblioteci funcționale care au fost renovate cu ajutorul statului american și dispun de toată tehnica necesară.

Vocea Basarabiei: Autoritățile, dvs. cei care sunteți la guvernare ziceți că bugetul de compensare deja pregătit este mai mare de 3 miliarde de lei pentru diferite categorii de cetățeni?

Dan Perciun: Da, așa este. Noi anul trecut am alocat 2,3 miliarde doar pentru compensații în facturi, anul acesta o să fie mai mult. O să vedem exact cât o să punem în buget în momentul când o să-l aprobăm, acum el este în proces de elaborare, dar e clar că suma o să fie probabil, cel puțin, dublă față de ceea ce s-a alocat anul trecut.

Vocea Basarabiei: Adică, cât va fi?

Dan Perciun: Dacă anul trecut a fost 2,3 miliarde, acum vorbim despre 5 miliarde, dar urmează să vedem când o să avem bugetul, pentru că până atunci o să fie clar și care este prețul la gaz, o să trecem de data de 1 octombrie, care este un semn de întrebare și, respectiv, o să decidem.

Vocea Basarabiei: E o dată decisivă, ținând cont că Gazprom ar putea să închidă robinetul?

Dan Perciun: Da, asta este întrebarea și evident că, în funcție de ce se decide pe acest aspect, și prețul o să fie diferit și, respectiv, volumul compensațiilor, dar la moment cam un așa buget planificăm să alocăm. Acum cred că pe cetățeni îi interesează, în mod special, ce-i cu categoriile acestea de vulnerabilitate. 

Vocea Basarabiei: Da, dvs. ați spus că pensionarii și beneficiarii de alocații sociale care au un venit lunar mai mic de 5.000 de lei vor primi din 1 octombrie un ajutor unic de 1.500 de lei.

Dan Perciun: Acestea-s măsuri adiționale, dar voiam să zic despre categoriile acestea de vulnerabilitate cum au să funcționeze. Noi întrebăm oamenii ce venit au și cu cine locuiesc, aceasta este familia; această familie, respectiv are un venit disponibil, noi o să ne uităm cât s-a consumat pentru iarna precedentă, cât au cheltuit pentru a se încălzi pentru energie termică, gaz și electricitate, o să comasăm aceste cifre și o să avem un cost total și o să ne uităm cât este ponderea acestui cost total în venituri. Clar că într-o marjă rezonabilă, în sensul că dacă cineva a cheltuit 600 de metri cubi de gaz n-o să-i considerăm în cost toți 600, pentru că există o limită, s-ar putea oamenii să facă altceva cu gazul, de exemplu, cineva are sere și le încălzește. Și atunci ca să ne asigurăm că vorbim despre încălzire, o să punem un plafon, probabil 250-300 de metri cubi și, respectiv, există un cost, există un venit, ne uităm ce proporție reprezintă costul acesta din venit. Cei mai vulnerabili la momentul de față se preconizează să fie desemnați cei costul energetic din facturile cărora reprezintă mai mult de 70 la sută din venit și de acolo o să mergem în jos. Nevulnerabili se planifică a desemna gospodăriile care cheltuie mai puțin de 10% din venitul disponibil, în medie, pe lunile de iarnă pe energia termică, gaz și electricitate.

Vocea Basarabiei: Dar care ar fi proporția celor vulnerabili și nevulnerabili?

Dan Perciun: Oameni care în general n-o să beneficieze de compensații o să fie puțini, probabil mai puțin de 5 la sută din gospodării.

Vocea Basarabiei: Sunt persoanele care au venituri suficiente ca să-și acopere aceste cheltuieli pentru facturile de gaz și energie?

Dan Perciun: Da, persoanele care au venituri nu doar suficiente, dar venituri considerabile. În rest, cam 95 la sută au să beneficieze de compensații, din acești 95 la sută, cred că undeva 60 la sută au să beneficieze de compensații maxime și restul o să fie deja în celelalte trei categorii.

Vocea Basarabiei: O compensație maximă înseamnă aproape achitarea întregii sume din factură?

Dan Perciun: Nu putem să vă spunem exact, dar pornind de la fiecare categorie o să fie un tarif diferențiat, deci o să fie un tarif diferențiat aprobat de ANRE, după care noi planificăm de la acel tarif pentru fiecare categorie să stabilim un tarif separat și să compensăm diferența. De exemplu, o să fie prețul de 25 de lei la gaze, dar astea nu sunt cifre pe care le-am bătut în cuie și nu de luat ca un indicator, pentru că urmează încă să vedem, încă să calculăm și să decidem, o să decidem definitiv după data de 1 octombrie, pentru că o să se denatureze întreaga planificare dacă o să fie sistată furnizarea de gaze naturale. Respectiv o să fie un tarif, să zicem, de 25 de lei la ANRE, cea mai vulnerabilă categorie o să aibă un tarif de 10 lei, bunăoară, s-ar putea să fie un pic mai mult sau un pic mai puțin, o să vedem și diferența dintre tariful de la ANRE și tariful pentru categoria respectivă o să fie subvenționat de către stat.

Vocea Basarabiei: 5 miliarde de lei, totuși, e o sumă mare, e o povară pentru buget. De unde au fost identificate aceste resurse financiare?

Dan Perciun: Din buget, din granturile care ne sunt puse la dispoziție de către partenerii noștri europeni, acestea sunt principalele resurse de finanțare la moment.

Vocea Basarabiei: Am înțeles că asistență oferă și Uniunea Europeană, dar și România, și Germania au promis să ofere, da?

Dan Perciun: Germania ne oferă, dacă nu greșesc, 40 de milioane, Uniunea Europeană ne va oferi, era o discuție și cu Statele Unite să ni se ofere un suport în general în buget, din care respectiv au să fie alocați eventual bani și pentru compensații, dar e clar că vor fi necesari și bani din buget, bani din contribuțiile și taxele cetățenilor, nu doar din granturile care vin din afară pentru a achita pentru această măsură de protecție socială.

Vocea Basarabiei: Vorbim despre categoriile de persoane care consumă gaz, dar există încă multe gospodării unde folosesc lemnele, cărbunii. Aici situația cum se prezintă?

Dan Perciun: Așa este. De asta și ziceam că nu știm exact câte gospodării să înregistrăm tocmai pentru că trebuie să luăm o decizie finală pe situația cu lemnele, pentru cetățenii care se încălzesc cu lemne. Aici o propunere este să compensăm electricitatea pentru ei, pentru că mecanismul e gândit ca și compensație în factură și asta ne permite și să-l administrăm mai ușor și atunci cei care se încălzesc cu lemne au oricum surse de electricitate și ar fi o opțiune banii să-i dăm anume pe această sursă pentru ei sau să gândim o altă soluție. Dar pe lemne în continuare există ajutorul pentru perioada rece a anului și el anul acesta o să continue să fie 700 de lei pe lună, la care pot aplica cei cu venituri mici și sunt circa 200-230 de mii de familii în fiecare an care accesează acest mecanism. El este destinat predominant pentru cei de la sate, în virtutea faptului că la sate lumea este mai săracă și de asta și ponderea beneficiarilor din acești peste 200 de mii în mare parte sunt de la sate. Deci, asta rămâne în vigoare.

Vocea Basarabiei: Apropo, iată din rândul acestor 230 de mii de persoane care preponderent folosesc masa lemnoasă, deseori aud nedumerire, necunoaștere. Totuși, cum vor intra ei în posesia acestei mase lemnoase, pentru că unii îi trimit la primărie, alții îi trimit la „Moldsilva”? Cetățeanul încă e zăpăcit, să zic așa, pentru că nu i s-a spus foarte clar, el trebuie să meargă la ocolul silvic, transportul trebuie să și-l caute el, trebuie să mai coopereze cu vecinul, cu cumătrul ca să-și aducă împreună, ca să nu fie costul mai mare decât cel pe care l-au afișat autoritățile și „Moldsilva”, preponderent de la 750 la 800 de lei pentru un metru ster, dar am auzit de la oameni că dacă fac un calcul, inclusiv cu transportarea, îi costă peste 1.000 de lei.

Dan Perciun: În mod standard, lumea se duce și ia lemnele singură. Acum e clar că nu toată lumea are transport și poate să se organizeze și sunt și niște costuri adiționale, de aceea sunt primării cu primari mai proactivi și cu resurse organizatorice, care asigură acest transport, nu gratuit, dar în sens că, cel puțin, au listele și organizează oamenii și cumva acționează în comun și, respectiv, facilitează procesul.

Vocea Basarabiei: Mulți cetățeni spuneau că trebuia să fie inclus în preț și transportul și atunci dacă i se aduce în sat, la poartă, acolo unde are el nevoie și le poate lua ar fi fost mai simplu.

Dan Perciun: E adevărat, dar ocoalele silvice niciodată n-au prestat serviciile de transport, trebuiau găsiți acei intermediari care, pe de o parte, am vrut să-i excludem din acest proces, pentru că ei umflau prețurile exagerat și vindeau mult mai scump decât era prețul la ocolul silvic și acum respectiv suntem într-o situație când fie omul merge la ocolul silvic și își asigură singur transportul sau cooperează cu alte persoane din localitate care au nevoie de lemne și se organizează pe alocuri cu ajutorul primăriilor, dar nu toți primarii vor să se implice în acest proces. Noi o să avem o discuție cu „Moldsilva” săptămâna viitoare la fracțiune, să vedem cum funcționează mecanismul, ce probleme sunt, ce mai trebuie de modificat, cum trebuie de intervenit. Înțeleg că, începând cu luna octombrie, au să fie tăieri suplimentare, deci se grăbesc tăierile planificate pentru prima parte a anului viitor, au să fie injectate acum în octombrie pentru a suplini volumele de masă lemnoasă și de a asigura disponibilitatea pentru toți, dar sunt aceste aspecte organizatorice pe care vrem să le discutăm cu „Moldsilva” încă o dată și cu Cancelaria de Stat, pentru ca și reprezentanții guvernului în teritoriu să se implice mai activ și să monitorizeze situația, să fie într-o mai bună comunicare cu primarii, cu ocoalele silvice și tot mecanismul acesta să funcționeze.

Vocea Basarabiei: Da, situația e mai complicată, pentru că sunt localități, comune unde gazificarea e asigurată sută la sută, unde doar o parte a localității, unde încă nici nu e începută această gazificare și un ocol silvic din preajmă nu poate să asigure cu lemne acolo unde majoritatea nu au gaz.

Dan Perciun: În primul rând, sunt raioane în care, în general, acoperirea cu păduri e foarte mică și de aceea e nevoie de cooperare și colaborare între instituțiile statului și între ocoalele silvice. Și aici cred că noi putem face mai mult pentru a impulsiona instituțiile statului să facă un efort și să gestioneze corespunzător acest proces, pentru că dacă într-un raion este suficientă masă lemnoasă, iar undeva nu ajunge, se poate de dus lemnul respectiv, se găsesc soluții, dar e nevoie de proactivitate din partea instituțiilor statului de toate nivelurile, pentru ca asta să se simtă.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.