La Chișinău a fost marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

28 Ianuarie 2019 17:23 249 0 Ultima modificare 28 Ianuarie 2019 17:25

Un șir de acțiuni de comemorare a victimelor Holocaustului a avut loc astăzi la Biblioteca Națională. Evenimentele au fost organizate cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare Holocaustului, marcată pe 27 ianuarie, informează MOLDPRES.

Printre acestea s-au înscris expoziția de carte tematică ”Holocaustul – dreptul la memorie”, expoziția de bannere cu genericul ”Istoria evreilor”, o lecție publică consacrată comemorării victimelor Holocaustului și proiecții de filme documentare.

Expoziția de carte cuprinde circa 50 de titluri din colecțiile Bibliotecii Naționale, iar cea de bannere este bazată pe interviurile supraviețuitorilor Holocaustului din R. Moldova și cele circa 400 de fotografii vechi de familie și documente despre istoriile unei lumi evreiești pierdute.

Solicitat de MOLDPRES, directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menționat că manifestarea s-a desfășurat în cadrul Săptămânii Victimelor Holocaustului în R. Moldova. ”Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Institutul Patrimoniului Cultural, Institutul Evreiesc Istoric Centropa, Asociația Obștească ”Maghid”, Liceul teatral orășenesc și cu alte instituții. Această zi este o lecție de istorie despre unul dintre cele mai tragice evenimente ale secolului XX. Tocmai de aceea ne-am propus drept scop ca, prin intermediul acestor acțiuni de comemorare a victimelor Holocaustului, opinia publică să cunoască mai bine ce s-a întâmplat în secolul trecut”,  a subliniat Elena Pintilei.

La rândul său, Diana Dumitru, conferențiar universitar la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, a afirmat că cei care vor vizita aceste expoziții vor afla mai multe istorii cutremurătoare prin care au trecut familii întregi de evrei.

În cadrul evenimentului, Irina Șihova, cercetător la Institutul Patrimoniului Cultural, a prezentat o lecție publică despre calvarul prin care a avut de trecut numeroase familii de evrei în secolul XX pe teritoriul de astăzi al țării noastre. ”Expoziția de față nu este despre moarte, ci despre viață. Aici sunt prezentate istoriile celor care au supraviețuit. Pe mulți dintre acești oameni i-am cunoscut. Este o istorie vie, a unor familii concrete”, a accentuat Irina Șihova.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcată pe 27 ianuarie, a fost aprobată de către Adunarea Generală a ONU pe 1 noiembrie 2005. La 26 noiembrie 2015, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea cu privire la includerea acestei zile în lista datelor comemorative oficiale în calitate de Zi Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. 

Cele două expoziții vor fi deschise timp de zece zile.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.